INCENDIU COLECTIV. Tatăl lui Mihai Alexandru Iancu a postat pe Facebook o hârtie primită de la Poliţie, în care fiul său mort a fost chemat la secție pe 14 aprilie, la ora 9.
Dezgustat de demersul oamenilor legii, Eugen Iancu a scris alături de citaţia primită şi un mesaj.
„Am primit o invitaţie la poliţie pe numele copilului meu mort. Bravo, felicitări M.A.I., mă bucur că mi-ai amintit în ce ţară trăim”.
Pe 30 octombrie, în clubul bucureștean Colectiv, unde trupa Goodbye to Gravity susținea concertul de lansare a noului album, a izbucnit un incendiu puternic. Bilanțul celor decedați se ridică la 64, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din țară și 12 în străinătate. La o zi după producerea tragediei, în spitalele bucureștene erau internate 155 de persoane rănite în timpul incendiului.
Guvernul le-a promis marți reprezentanților Asociației Colectiv GTG 3010 sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor de la Colectiv, după ce anumite unități medicale au refuzat să le elibereze părinților date cu privire la cauzele decesului pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte de deces acordul pentru acest lucru.
„Vă puteți imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viața lui? Este o legislație ambiguă, ca să nu spun de-a dreptul absurdă. Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului pare să fi înțeles situația și a promis soluționarea ei„, a comentat Eugen Iancu, membru fondator al Asociației Colectiv GTG 3010.
Declarația vine în contextul în care, la Palatul Victoria, a avut loc o întâlnire între Asociația Colectiv GTG 3010 și reprezentanți ai Guvernului. Membrii Asociației au prezentat obiectivele lor și au solicitat sprijin pentru concretizare acestora.
Citeşte şi Patronii Colectiv, chemaţi la Parchetul General pentru extinderea urmăririi penale
„Primordial pentru noi este ajutorarea răniților. Am adus în atenția consilierului de stat, Raul Pătrașcu, problemele cu care se confruntă aceștia și am cerut, în primul rând, ca fondurile oferite de Guvern să fie date la timp. Răniții au nevoie de eliminarea birocrației, de ajutor medical și social, unii chiar de ajutor de însoțitor. Sunt persoane care au muncit, au plătit impozite la stat, dar acum nu mai au, efectiv, cum s-o facă. Au nevoie de pensionare temporară sau de concediu. E important ca viața lor să se apropie cât mai mult de normal, nu să le-o complicăm. Oamenii ăștia au suferit destul„, a completat Eugen Iancu.
Tot cu această ocazie, Asociația Colectiv GTG 3010 a propus un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății pentru constituirea unui „Dispecerat Unic” de relații cu victimele Colectiv, dar și realizarea unui program național pentru arși. De asemenea, Asociația a încurajat autoritățile române să preia inițiativa pentru crearea în țară a unui centru regional pentru tratarea marilor arși, astfel încât tragedia de la Colectiv să nu se mai repete.
Asociația Colectiv GTG 3010 este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, cu personalitate juridică, cu scop public, înființată în temeiul OG nr. 26/2000, cu modificările și completările ulterioare.
Principalele obiective ale Asociației Colectiv GTG 3010 sunt:
Citeşte şi COLECTIV. Dosarele medicale ale 13 tineri morţi după INCENDIU. Cauza: SEPTICEMIE