Tanczos Barna a precizat că numărul judeţelor unde au apărut exemplare de urs în zona de deal s-a dublat în ultimii ani şi a menţionat că în acest ritm vom ajunge să avem urşi la Constanţa.
O familie din Brașov s-a trezit cu ursul la ușă. Un urs a fost surprins pe camerele de supraveghere cum s-a urcat la propriu pe ușa casei unei familii din municipiul Săcele, județul Brașov. Speriaţi, oamenii au sunat la 112, însă după ce autorităţile au ajuns la faţa locului ursul dispăruse. Animalul este căutat în continuare de către autorităţi.
De altfel, în ultima perioadă au fost semnalate tot mai des cazuri în care urșii s-au apropiat periculos de mult de gospodăriile oamenilor. De exemplu, un urs a fost surprins în timp ce ieșea din curtea unui localnic din comuna Ștefănești, Prahova, cărând un miel în gură.
Mai mulți urși au fost observați și pe străzile din Sibiu și Hunedoara. Și în Slănic Moldova și-au făcut apariția o ursoaică și doi pui.
Barna a fost întrebat marţi, la Prima News, despre faptul că ultimul act semnat ca ministru al Mediului a fost cel de îndepărtare a 426 de exemplare de urs, de trei ori mai mult decât anul trecut.
“De trei ori mai mare decât anul trecut, mai mic decât acum şase, şapte ani, când a fost ultima cotă de recoltă pe baza unui studiu. Anul trecut am stabilit o cotă de prevenţie minimă, o intervenţie fără un studiu de fundamentare, dar mult sub studiile pe care le-a avut ministerul până în 2016, tocmai pentru a nu genera o dezbatere aprigă pe această temă. Un lucru este cert, intervenţia preventivă este absolut necesară. Este inadmisibil ca statul român să intervină doar după ce se produc nenorociri, catastrofe. Este inadmisibil ca toţi fermierii să se culce seara cu frica că noaptea, stâna, oile, vacile, porumbul, culturile vor fi distruse de aceste animale sălbatice”, a afirmat fostul ministru al Mediului.
El a precizat că s-a dublat numărul judeţelor unde apar exemplarele de urs.
“Din păcate, numărul judeţelor unde apar şi unde se duc la vale, spre zona de deal, aceste exemplare de urs s-a dublat în cinci ani sau şase ani. Lipsa de responsabilitate, lipsa de fermitate şi de acţiune duce către o asemenea escaladare a fenomenului. Habitatul natural al ursului nu este la Craiova, nu este în Piteşti, nu este la Snagov. Şi în ultimul an am văzut şi la Craiova, şi la Piteşti, şi în Snagov, exemplare de urs. Urşii nu sunt ucişi, nu sunt sacrificaţi. Sunt animale sălbatice care pe legea vânătorii sunt recoltate. De fapt, fondul cinegetic este o resursă regenerabilă. De ce nu avem o problemă cu căprioarele, cu căpriorul, cu mistreţul? De ce nu avem o problemă cu cerbul? Şi ele sunt vânate. Deci ursul este în vârful lanţului trofic şi fără intervenţie umană este imposibilă ţinerea sub control a acestui fenomen”, a declarat Tanczos Barna.
El a completat că de la 4.000 de urşi în 2007 am ajuns la peste 8.000.
“Numărul de exemplare de urs creşte treptat, an de an, zi de zi, lună de lună, în România. Am ajuns de la 4.000 în 2007 la 8.000 şi ceva, conform ultimelor estimări. Şi această tendinţă este constantă şi vom ajunge să avem urşi la Constanţa şi vom ajunge să avem urşi care să facă baie în Delta Dunării”, a precizat fostul ministru al Mediului.
Întrebat dacă în câţiva ani o să vedem urşi făcând baie în Marea Neagră, Tanczos Barna a răspuns: “Nu ştiu dacă este obişnuit ursul cu apa sărată, dar cu Dunărea şi cu apa din Deltă cu siguranţă se împacă”.