Această tehnică a fost deja folosită cu succes împotriva febrei dengue, o altă boală infecţioasă tropicală, şi oferă o posibilitate de a lupta mai eficient împotriva paludismului, boală din cauza căreia îşi pierd viaţa aproximativ 660.000 de oameni în fiecare an, dintre care 80% sunt copii sub 5 ani – în principal din zona Africii subsahariene, scrie Agerpres.
Pentru imunizarea ţânţarilor, cercetătorii de la Institutul american pentru alergii şi maladii infecţioase (NIAID) le-au infectat pe insecte cu o bacterie denumită Wolbachia care are capacitatea de a stopa dezvoltarea parazitului care transmite malaria în ţânţarii anofeli.
Ei au reuşit să obţină transmiterea ereditară a acestei infecţii în rândul ţânţarilor, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Science.
Bacteria Wolbachia împiedică dezvoltarea parazitului Plasmodium, responsabil de malarie, în sistemul digestiv al ţânţarilor şi distruge acest parazit din glandele salivare ale insectei, de unde este transmis, prin înţepătură, la om.
Pentru perioada viitoare, oamenii de ştiinţă vor supraveghea parazitul Plasmodium pentru că acesta ar putea dezvolta o formă de rezistenţă la acţiune a acestei bacterii şi vor căuta o modalitate de a integra această tehnică preventivă în strategiile actuale de control a malariei.