Țânțarul-tigru (Aedes Albopictus) este originar din Asia de sud-est, dar în ultima vreme a ajuns și în România. În luna martie a acestui an, Institutul Național de Sănătate Publică a cerut primarilor să se ocupe cu seriozitate de prevenirea riscului răspândirii virusului Zika, „transportat” de această insectă.
Dezinsecția trebuie făcută cu precădere în locurile unde sunt deșeuri menajere, vegetație și zone acoperite de apă. Țânțarul-tigru este favorizat de zonele umede și calde, spun specialiștii, așa că era doar o chestiune de timp până când acesta să apară și la Constanța.
Elena C. este o mămică din Constanța, care locuiește în zona Veteranilor din kilometrul 5. Ea a văzut mai mulți țânțari și chiar a reușit să prindă unul.
„Am văzut prima dată un astfel de țânțar duminică. Le-am spus colegelor de la muncă și nu m-au crezut așa că astazi, când am văzut altul, l-am prins. Copilul meu are un an și am mare grijă să nu intre insecte în cameră. Astazi a ieșit cățelul din casă și a dat plasa de la ușă la o parte. Atunci a intrat țânțarul în casă”, a declarat Elena pentru Constanța NEWS.
Țânțarul-tigru este mai mare decât un țânțar obișnuit, are o lungime de aproape 10mm și dungi negre și albe pe corp. Virusul Zika a făcut ravagii în America de Sud anul trecut. Infecția poate genera probleme neurologice la adulți, iar femeile însărcinate pot naște copii cu malformații.