Dacă până mai acum câţiva ani tapetul putea fi văzut doar în casele neamenajate de zeci de ani, acum tapetul este la mare căutare. „Aproximativ 85% din amenajarile interioare realizate de noi cuprind tapetul. Tapetul este o metodă foarte bună prin care putem schimba aspectul unei amenajări fără prea mare efort. Tapetul nu se foloseste pentru că este sau nu în tendinţe, ci pur şi simplu pentru că este plăcut” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Raluca Cosa, designer al firmei Art Deco Zone.
Până nu demult lumea nu prea vroia să audă de tapet, pentru că se gândeau la tapetul de pe vremea bunicii. „De aproximativ trei-patru ani a început isteria tapetului. Noi suntem prezenţi pe piaţă de aproximativ 10 ani. Până acum un timp lumea era foarte reticentă în privinţa tapetului” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Ichim, administrator al firmei Silver Decor.
Ca mai toatele materialele de construcţii şi amenajări şi tapetul a evoluat. „Tapetul nu mai este ca cel de acum zeci de ani. Tapetul a evoluat, acum este recomandat chiar în amenajarea băii şi a bucătăriei. A apărut chiar şi tapet cu inserţii de metal şi sticlă” a completat Andrei Ichim.
Ce tapet preferă românii
„Românii preferă tapetul textil, confecţionat din mătase, tafta, catifea. Dacă tot fac o schimbare în casă vor să o facă ca lumea. Ca şi model, este căutat tapetul clasic, cu flori, model Damasc sau tapet cu dungi verticale” a mai spus Andrei Ichim. Culorile, în general, sunt opţiunea proprietarului, dar firmele de amenajări le pot indica pe cele mai folosite în amenajări. „Tapetul floral este unul dintre cele mai apreciate în momentul acesta, iar în ceea ce priveşte culorile, este foarte apreciat turcoazul, galbenul muştar şi verdele” a completat Raluca Cosa.
Aplicarea tapetului este mai la îndemână ca vopsirea pereţilor, se face mai repede şi nu murdăreşte locul unde se amenajează. „Aplicarea tapetului este foarte simplă pentru cineva care se pricepe. Pe peretele perfect drept se aplică un adeziv special pentru tapet, după care se lipeşte tapetul. După această operaţiune se întinde tapetul cu o spatulă care are rolul de a evacua eventuale bule de aer rămase sub tapet” a explicat Andrei Ichim.
Cât costă tapetul
Preţul tapetului variază în funcţie de model şi de textură. „Preţul tapetului variază între 7 şi 70 de euro. Cel mai ieftin este tapetul lavabil, care este pretabil pentru amenajarea bucătăriei şi chiar a băii. Cel mai scump, care ajunge la 70 de euro metrul pătrat, este cel confecţionat din mătase” a spus Andrei Ichim.
Tapetul lavabil este mai ieftin cu aproximativ 50%, comparat cu cel care nu poate fi spălat. „Preţul tapetului variază foarte mult în funcţie de textură, model dar nu în ultimul rând şi de marca acestuia. Preţul poate fi de la 50 euro până 150 de euro per rolă, sau chiar mai mult, asta dacă nu se merge în magazinele de bricolaj unde se poate găsi tapet la 50 de lei” a adăugau Raluca Cosa.
Şi manopera tapetului variază în funcţie de tipul tapetului. „Manopera pentru aplicarea tapetului variază între 10 şi 50 de lei metrul pătrat. Aplicarea tapetului mai scump necesită o atenţie mai mare. În preţ intră şi preţul adezivului. Adezivul pentru acoperirea unui perete de 5 metri pătraţi costă undeva la 10 lei” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.
Potrivit administratorului Silver Decor, cei mai mari amatori de tapet sunt bucureştenii, urmaţi de ieşeni şi constănţeni, aceste oraşe figurând pe primele trei locuri în vânzări.