Tariful suplimentar care va fi impus de Turcia va fi de minim 7.000 de dolari pentru fiecare vehicul, potrivit unui decret prezidenţial publicat sâmbătă în monitorul oficial. Decizia autorităților va intra în vigoare începând din data de 7 iulie.
Decizia prevede faptul că dacă tariful de 40% calculat din preţul vehiculului importat este mai mic de 7.000 de dolari, atunci va fi perceput tariful minim de 7.000 de dolari.
În 2023, Turcia a introdus tarife suplimentare pentru importurile de mașini electrice din China, în ideea de a sprijini primele automobile electrice produse local. Astfel, guvernul de la Ankara ia măsuri pentru a contracara o inflaţie care la finalul lunii mai a ajuns la 75,5%, prin menţinerea unei politici fiscale monetare stricte, consolidarea politicii fiscale şi reducerea deficitului de cont curent.
Economia Turciei a avut, la începutul anului 2024, un avans mai rapid decât cel din China, raportând unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din lume. Reușita va fi, cel mai probabil, ultima înaintea stagnării cauzate de majorarea dobânzilor.
În primul trimestru din 2024, PIB-ul Turciei a crescut în ritm anual cu 5,7%, după un avans de 4% în precedentele trei luni, potrivit informării transmise vineri de Institutul de Statistică (TurkStat). Comparativ cu trimestrul anterior, economia turcă a înregistrat un avans de 2,4% în primele trei luni din acest an, în condiţiile în care inflaţia este aproape de 75%.
Economia turcă a arătat rezilienţă în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, iar consumul gospodăriilor a crescut în ritm anual cu 7,3% în primul trimestru din 2024. Şi cheltuielile guvernamentale au urcat în ritm anual cu 3,9% în primul trimestru din acest an. De asemenea, exporturile au urcat cu 4%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,1%.
„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în aceste luni. Datele arată lipsa progreselor în echilibrarea cererii”, a apreciat Haluk Burumcekci, economist la Burumcekci Consultancy.
Analiştii se aşteaptă la o încetinire a creşterii PIB-ului Turciei în următoarele luni, pe fondul înăspririi politicii monetare şi al inflaţiei ridicate ce afectează activitatea economică. Pentru acest an, analiştii estimează un avans de 3,15% al economiei turce, în timp ce Guvernul se aşteaptă la o expansiune de 4%. Anul trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 4,5%.
Consumul gospodăriilor, orientat spre creștere, este afectat de înăsprirea politicii monetare. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică.
Citește și: Nicolae Ciucă: „Putem lua în calcul majorarea taxelor vamale pentru importurile ieftine extra-comunitare”