Nicolas Maduro a explicat că măsura a fost luată după ce în ţările în care s-au redeschis şcolile a început să crească numărul cazurilor de coronavirus.
„Fără niciun dubiu, revenirea fizică în clase nu ajută la ţinerea sub control a pandemiei, aşa că nu va exista o întoarcere la clasă în Venezuela. Vom vedea apoi dacă vom reveni în ianuarie.
Nu vă faceţi griji. Vom menţine serviciile educative ale ţării prin internet, prin cursuri online”, a spus duminică şeful statului într-o alocuţiune televizată.
După declanşarea pandemiei, guvernul socialist a suspendat activităţile şcolare cu prezenţă fizică în cadrul unei stări de carantină impusă la mijlocul lunii martie şi încă în vigoare.
Prin urmare, guvernul a propus un amestec de cursuri transmise de televiziunea de stat şi teme şi lecţii susţinute pe internet, inclusiv pe reţele de socializare, şi prin radio, pentru a finaliza anul şcolar 2019-2020.
Aceste clipuri educative au fost totuşi criticate pe reţelele de socializare, unele persoane considerându-le prost realizate şi cu un nivel educativ scăzut.
Şeful statului a mai dispus reluarea măsurilor de izolare întărite pe întreg teritoriul ţării în cadrul schemei ‘7+7’ în vigoare din iunie, prin care o perioadă de şapte zile de ‘carantină radicală’, în care toate magazinele sunt obligate să rămână închise cu excepţia celor considerate prioritare (alimentaţie şi sănătate), este alternată cu o perioadă de şapte zile de ‘flexibilizare’ care permite reluarea restului activităţilor.
Această ţară de 30 de milioane de locuitori numără 59.630 de cazuri confirmate şi 477 de morţi din cauza noului coronavirus, conform datelor oficiale, puse sub semnul întrebării de organizaţii precum Human Rights Watch, care le consideră puţin credibile.
Criza socio-economică ce afectează Venezuela de aproape şapte ani îngreunează aplicarea izolării într-o ţară unde patru familii din cinci nu au venituri suficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile alimentare.