Statul cel mai bogat din Europa este desemnat în urma unui algoritm stabilit de World Atlas. O țară bogată este considerată ca atare prin ceea ce produce, raportat la numărul cetățenilor săi. Cel puțin așa consideră World Atlas, care a publicat topul celor mai bogate state.
Criteriile luate în calcul, pentru realizarea acestui top, sunt numeroase, dar trei dintre ele sunt definitorii: paritatea puterii de cumpărare, produsul intern brut și venitul național brut.
În urma colectării datelor, World Atlas a plasat pe primul loc Luxemburg, o țară din Europa cu 647,8 mii de locuitori și o suprafață de aproximativ 2.600 kilometri pătrați. Ceea ce înseamnă că statul cel mai bogat din Europa are doar o treime din populația Bucureștiului.
Succesul economic al Luxemburgului este pus pe seama stimulentelor fiscale, a frontierelor deschise, a muncitorilor cu înaltă calificare și a poziției strategice în centrul continentului.
Unul dintre elementele definitorii, care au condus la situația de fapt, cu Luxembrug în fruntea calasamentului, îl constituie Produsul Intern Brut (PIB).
Conform World Atlas, Luxemburg are un PIB per capita echivalent cu 146.259 de dolari americani, după ajustarea cu paritatea puterii de cumpărare, și un Venit național brut pe cap de locuitor de 88.190 dolari. Chiar dacă se află momentan pe prima poziție, Luembrug va pierde acest statut în câțiva ani.
Astfel, World Atlas estimează că Irlanda, cu un GDP per capita de 139.844 de dolari în prezent, va ajunge în 2027 pe primul loc în topul țărilor bogate.