Țara în care românii nu ar scăpa fără să intre la închisoare. Este vorba despre India, locul în care poți fi acuzat penal dacă legi un animal pe stradă, dacă te joci cu un zmeu într-un mod suspicios sau dacă nu respecți un ordin de prezentare la școală.
În India, din cele 882 de legi federale în vigoare, 370 conțin dispoziții penale, incriminând 7.305 acte și omisiuni.
Acestea variază de la absurd la grav: a nu da preaviz de o lună înainte de a renunța la un loc de muncă sau a nu-ți plimba câinele suficient, până la infracțiuni precum deținerea ilegală de arme, crimă și agresiune sexuală.
Organizația Vidhi Centre for Legal Policy, cu sediul la Delhi, o numește „criza supracriminalizării din India”.
În raportul The State of the System: Understanding the Scale of Crime and Punishment in India, organizația a realizat prima bază de date cuprinzătoare a infracțiunilor din țară, cartografiind gradul de incriminare în 370 de legi federale.
Raportul scoate în evidență obiceiul Indiei de a recurge la dreptul penal pentru a rezolva aproape orice. Raportul arată că multe legi incriminează „acțiunile de rutină, de zi cu zi”.
India este țara în care poți fi acuzat că ai legat o capră pe o stradă publică, că repari un robinet care curge fără licență sau că nu spui numele proprietarului unei clădiri atunci când ți se cere.
Există și infracțiuni pe care mulți le consideră absurde, cum ar fi ignorarea de către un părinte a unui ordin de frecventare a școlii, solicitarea unui permis de conducere cu interdicție sau aruncarea gunoiului într-o grădină zoologică.
Persoanele care lasă porcii să se rătăcească pe un câmp sau pe un drum pot fi amendate cu 1o rupii (12 cenți). Cei care deranjează un animal sau o iesle dintr-o grădină zoologică pot sta șase luni după gratii sau pot primi o amendă de 2.000 de rupii. Persoanele care nu își plimbă câinele suficient se pot alege cu o amendă de 100 de rupii și trei luni de închisoare.
Promovarea substituenţilor de lapte pentru sugari sau a biberonelor pentru femei însărcinate sau mame poate duce la până la trei ani de închisoare sau o amendă de 5.000 de rupii. Sancţiunea a fost menită să limiteze marketingul agresiv al companiilor producătoare de formule alimentare, dar legea se aplică şi persoanelor fizice.
Închisoarea este pedeapsa obişnuită în India – 73% dintre infracţiuni sunt pedepsite cu închisoare de la o singură zi la 20 de ani.
Conform raportului, peste 250 de infracţiuni din 117 legi penalizează întârzierile în depunerea documentelor – de la declaraţii de avere şi impozit pe proprietate la declaraţii de donaţii.
Citește și: Veste proastă pentru românii din toată țara. Polițele obligatorii pentru locuințe s-ar putea scumpi
Aproximativ 124 de infracţiuni din 80 de legi incriminează obstrucţionarea unui funcţionar public, adesea fără a defini în mod clar care este cauza ”obstrucţionării”.
Nici măcar pedeapsa cu moartea nu este exclusă – nu doar pentru crimă sau răzvrătire, ci şi pentru deteriorarea unei conducte de petrol sau gaze sau pentru o santinelă prinsă dormind în timpul serviciului. În total, în India, 301 infracţiuni vă pot costa viaţa.
Din cele 7.305 infracţiuni prevăzute de legile centrale, aproape 80% sunt însoţite de amenzi – de la două rupii la 50 de milioane de rupii.
Pentru a fi corecţi, multe dintre aceste dispoziţii sunt rareori utilizate – biroul de evidenţă a infracţiunilor din India urmăreşte aproximativ 50 de legi, chiar dacă 370 prevăd sancţiuni penale.
Revoltele – folosirea forţei sau a violenţei de către o adunare ilegală – se pedepsesc cu până la doi ani de închisoare. În acelaşi timp, raportarea falsă a unei naşteri sau a unui deces pentru înregistrările oficiale poate duce la trei ani de închisoare.