Anastasia Cruz, o tânără româncă ce trăiește de aproape 7 ani în Islanda, a povestit cum e viața de zi cu zi în această țară. Deși mulți sunt atrași de traiul lipsit de birocrația greoaie și de salariile mari, nivelul de trai este unul foarte scump în realitate, astfel că veniturile, indiferent cât de mari sunt, se risipesc rapid.
Anastasia Cruz a povestit cum e viața de zi cu zi în Țara de foc și gheață, cum sunt islandezii și cât de scump e să trăiești pe o insulă în Atlanticul de Nord. În cadrul emisiunii „Departe de România”, românca a vorbit și despre prețurile chiriilor, sindicate și birocrație.
„Locuri de muncă sunt majoritatea în sectorul ospitalier pentru că islandezii sunt 350.000, dar turiști vin milioane. Plata e în funcție de ce știi să faci. Dacă vii și speli vase probabil o să primești minimul pe economie care e aproximativ 2.400 de euro. Dacă știi să faci ceva mai mult, dacă știi și o limbă în plus, dacă știi islandeză, dacă ai o facultate, deci spune-mi ce știi să faci. Minimul pe economie este aproximativ 2.400 de euro. Unii ar spune că e mult, dar prețurile sunt foarte mari pentru că e Islanda și aici totul e importat, de la banane până la materiale de construcție”, a spus Anastasia Cruz.
Chiriile aici sunt și ele foarte scumpe, astfel că după o lună de muncă nu își rămân foarte mulți bani de trăit.
„Noi suntem într-un apartament cu 3 camere aflat într-o suburbie a capitalei, însemnând 10 minute de condus până la capitală, și costă 2100 de euro, la care se adaugă facturile. Cu siguranță se poate mai ieftin, dar nu cu mult. Și asta e o suburbie. Dacă mergi în capitală probabil e mai scump”, a mai povestit românca.
Totuși, în Islanda angajații sunt protejați de sindicate, care se află între lucrător și angajator ca un scut de protecție sau ca un mediator în caz de nereguli.
„Țările din nord au sindicate foarte bune. Vai, ce-mi place asta! Soțul meu spune: „Poate ne mutăm în Moldova!” și eu îi amintesc de fiecare dată, pentru că asta e ceea ce mă oprește cel mai mult: „Dacă mergem în Moldova suntem singuri față în față cu angajatorul. Tu înțelegi că dacă el nu te plătește ai o întreagă bătaie de cap și trebuie să lupți pentru drepturile tale?” Pe de altă parte, în Islanda sindicatele sunt un fel de frate mai mare. Se tem toți angajatorii de ele. În fiecare an salariile se ajustează la inflație. Dacă are loc un abuz, toți suntem îndemnați să stăm acasă și suntem achitați de sindicate. Mai sunt tot felul de asigurări de deces, de boală, din partea sindicatelor. Angajatorii se tem, doar menționezi că o să te duci la sindicat să întrebi, așa, printre altele, dacă e corect cum ești tratat și ei se schimbă la față”, a mai spus Anastasia Cruz.
Tânăra a mai dezvăluit că a deschis o companie în Islanda, împreună cu soțul ei, și că procesul a fost foarte simplu pentru că birocrația este aproape inexistentă.
„Avem și o afacere mică, un magazin online, unicul în acea sfera în Islanda. A fost foarte ușor să deschidem o companie. Am deschis-o acum 3 ani. Nu există foarte multă birocrație. Am făcut totul online. Nici pe contabil nu l-am văzut la față. I-am văzut fotografia pe Facebook, dar nu ne-am întâlnit niciodată. Totul e online. Dacă ai o afacere mică există un grup de contabili care te iau sub aripa lor și îți fac tot”, a mai afirmat românca.
Citește și: Clasamentul ţărilor cu cel mai valoros paşaport din lume. În câte ţări pot călători românii fără viză