Știai că poți primi bani pentru a-ți termina studiile? Chiar și românii au dreptul acesta! Iată ce condiție trebuie îndeplinite.
Doi români stabiliți în Norvegia au vorbit despre șansa pe care o pot avea străinii care se stabilesc aici.
Străinii sunt încurajați să-și termine studiile și chiar sunt plătiți pentru acest lucru.
Daniel Solheim și Angela Kecskes sunt doi români stabiliți în această țară și au vorbit despre cum funcționează acest sistem.
La început, pentru Angela a fost greu să învețe limba norvegiană, mai ales că locuia într-un oraș mic.
Angela a reușit să obțină un loc de studiu în ultimul an de liceu, iar la vară are examene și speră să poată intra la o facultate. Această școală a ajutat-o să învețe bine engleza și norvegiana.
Străinii care vin în Norvegia și nu și-au terminat studiile se pot înscrie la această școală, iar aceștia trebuie doar să depună o cerere pentru a primi un loc într-o școală pentru adulți, unde își pot finaliza studiile și pot primi competențele de care au nevoie.
Astfel că, este valabil și pentru cei care nu au terminat gimnaziul, liceul sau nu au susținut examenul de Bacalaureat. Cei care își termină studiile sunt susținuți în Norvegia și chiar au acces la un împrumut.
Deci, pentru a avea acces la acest împrumut, au nevoie de drept de ședere definitiv în Norvegia, care se poate obține după 5 ani de muncă.
Acest împrumut include o bursă care acoperă 10 luni din an, exact cât durează un an școlar în această țară.
„Cei care aplică pentru completarea studiilor, fie la nivel gimnazial, liceal sau mai departe, au acces la un împrumut de stat, atâta vreme cât au dreptul de ședere definitiv în Norvegia, pe care îl obții după 5 ani de muncă.
Acel împrumut este format dintr-un împrumut bănesc și o bursă care acoperă 10 luni din an, adică exact durata unui an școlar. Asta înseamnă că statul îți facilitează învățământul.
Te-ar putea interesa și Bani pentru elevi şi studenţi în vacanţa de vară. Înscrierile încep pe 18 august
Prin acel împrumut, acoperi o parte din venituri la care poate renunți ca să ai timp să faci orele de curs, în sensul că nu pierzi nimic, ai doar de câștigat și la urmă o parte din acel împrumut se transformă în bursă, atâta vreme cât tu ești la zi cu examenele, cu probele, ș.a.m.d.”, a explicat Daniel Solheim în cadrul emisiunii Departe de România, potrivit Știridiaspora.ro.