Ţara europeană care respinge certificatul de vaccinare anti-COVID. Deputații francezi au criticat dur proiectul de lege, asta pentru că au considerat că acesta ridică foarte multe întrebări care au rămas fără răspuns și ar reprezenta o măsură controversată.
Cu 108 voturi „împotrivă” și 103 „pentru”, certificatul de vaccinare a fost respins, informează Le Figaro.
„Nu a existat niciun dialog” pe „liniile directoare” ale textului, în cadrul majorității, a explicat Philippe Latombe (MoDem), subliniind unanimitatea grupului său împotriva articolului. Guvernul poate cere în continuare un alt vot.
Președintele Emmanuel Macron a declarat în mai multe rândul că certificatul de vaccinare va fi un instrument cheie în vederea relaxării măsurilor, asta pentru că le-ar permite oamenilor să arate că s-au vaccinat sau că au rezultate negative la testul COVID-19.
În schimb, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) va implementa în România certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19.
„Soluţia tehnică dezvoltată de instituţia noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricţiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, arată STS într-un comunicat remis Agerpres.
STS mai arată că certificatele vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. „Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecţiune sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate şi în format tipărit”, menţionează STS.
Specialiştii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere şi verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfăşoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicaţiilor, testarea cu instituţiile din ţara noastră şi cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea şi recuperarea pentru a facilita libera circulaţie în timpul pandemiei de COVID-19.
Citeşte şi: Certificatul UE Covid-19, valabil 12 luni. Trebuie să faciliteze libera circulaţie fără discriminare