Este vorba despre coreeni care au peste 65 de ani şi, în lipsa unei serviciu şi a unei pensii, recurg la gesturi necugetate din disperare sau pentru a putea supravieţui, scrie stirileprotv.ro.
Citeşte şi Legea pensiilor, adoptată pe articole de Camera Deputaţilor. Miercuri se dă votul final
Într-o închisoare din Coreea de Sud, deţinuţii de peste 65 de ani au propria aripă şi un program aparte. S-a făcut această împărţire fiindcă numărul bătrânilor care ajung după gratii a crescut vertiginos: cu 45 la sută doar în ultimii cinci ani. Asta în timp ce rata infracţionalităţii este în scădere în Coreea de Sud.
Sărăcia, izolarea şi o populaţie tot mai îmbătrânită sunt de vină pentru acest fenomen.
Dl Park, deţinut: „Guvernul se axează să le ofere de lucru tinerilor, dacă ar face acelaşi lucru şi pentru vârstnici, rata infracţionalităţii ar scădea”.
Deţinuţii vârstnici, unii trecuţi de 70 de ani, muncesc în închisoare ca să strângă bani cu care să supravieţuiască după ce-şi vor recăpăta libertatea.
Dl Noh, deţinut: „Multor deţinuţi le e teamă de ce va urma după ce vor fi eliberaţi. Nu au unde să se ducă, unde să doarmă, nu au bani sau mâncare.”
Paula Hancocks, corespondent CNN: „Aşa arată celula tipică din acest centru de detenţie. În aceşti opt metri pătraţi, trăiesc şi dorm patru oameni. În timpul prânzului, li se permite să asculte radio.”
Bătrânii sunt încurajaţi să cânte şi să danseze şi sunt învăţaţi să cultive legume, totul ca să poată suporta zilele grele de detenţie.
Coreea de Sud are un sistem de pensii de stat care a fost introdus în 1988, dar cotizaţiile au devenit obligatorii abia spre finalul anilor ’90. Din acest motiv, aproape 60 la sută din vârstnicii coreeni nu primesc pensie, şi trăiesc în sărăcie lucie, cu puţin ajutor de la stat.
Vezi video pe stirileprotv.ro.