Turkmenistanul este ţara locuitorii nu plătesc pentru consumul de gaz, electricitate, apă etc, scrie viatainculori.ro. În plus, au dreptul la 120 de litri de benzină gratuit în fiecare lună, în condițiile în care litrul de benzină costă 20 de cenți la un salariu mediu lunar de 300 dolari.
Turkmenistanul este a patra țară cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Este remarcabil că pricipalele ramuri industriale, agricultura, sistemul energetic și infrastructura rutieră aparțin exclusiv statului.
S-a păstrat tradiția de a se oferi apartamente gratuite bugetarilor, iar cei nerăbdători își pot lua casă în credit la o dobândă de doar 1%, pe 30 de ani.
Totuși, meritul unei economii prospere nu le aparține oamenilor, ci naturii. Costurile mici de trai sunt posibile doar datorită resurselor naturale de care dispune țara, și nu datorită unei economii prospere.
În Turkmenistan, cetățenii sunt privilegiații statului. După 5 ani de muncă în domeniul public, autoritățile le oferă bugetarilor (angajații la stat reprezintă aproximativ 90% din cei cu drept de muncă) apartamente gratuite, nu plătesc facturi de întreținere și beneficiază de o dobândă de doar 1% în cazul în care doresc să își facă un credit la bancă – pe o perioadă de 30 de ani. Deși salariul mediu lunar în țară este de aproximativ 300 de euro, resursele naturale sunt mai mult decât suficiente ca locuitorii să aibă un trai decent.
Turkmenistan este cea de-a patra țară din lume cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, iar principalele ramuri industriale, agricultura, sistemul energetic și infrastructura rutieră aparțin exclusiv statului. Gazele sunt principalul motor al economiei de aproximativ 30 de miliarde de euro. Pe lângă asta, fiecare cetățean are dreptul la 120 de litri de benzină, gratuit, pe lună.
Turkmenistanul este o țară cu peste 6 milioane de locuitori, are ieșire la Marea Caspică, este mărginită la sud de Iran și Afganistan și la nord de Kazahstan, ocupând astfel locul trei la nivel mondial – după Rusia și Iran, cu un total de 26.000 de miliarde de metri cubi resurse de gaze.