Decizia ministrului Ialomițianu de a renunța la prevederile referitoare la agricultură din textul Ordonanței de Urgență a survenit ca urmare a obiecțiilor din PDL, dar și a comisiei de agricultură a Camerei Deputaților.
„Se va renunța la aceste prevederi. Domnul ministru a anunțat deja acest lucru”, a declarat pentru RTV.net președintele comisiei de la Cameră, Stelian Fuia (PDL).
Acesta a precizat că MFP urmează să prezinte ulterior un act normativ care să se refere la fiscalizarea micilor ferme.
„Sunt de acord să se găsească anumite căi de a face ca agricultura să contribuie la bugetul de stat. Agricultura la dimensiune mică este foarte puțin fiscalizată”, a mai spus Fuia.
Un alt pedelist din comisie, Adrian Rădulescu a fost chiar mai categoric.
„Era o prostie. Sunt de acord cu fiscalizarea, dar nu otova, să vii să o impozitezi pe țața Floarea care vine să vândă șapte cepe și două legături de pătrunjel”, a afirmat Rădulescu.
Din partea opoziției, Gheorghe Antochi (PSD) a apreciat că proiectul propus inițial de către Fisc arată neputința acestuia de combate eficient evaziunea fiscală a marilor producători din agricultură pe seama fermierilor mici.
„Încearcă să scoată bani de la cei cu o producție mică, de la cei care oricum nu pot intra în piață, în instituțiile moderne de comerț”, a afirmat pesedistul.
Conform proiectului inițial supus dezbaterii publice de către Ministerul de Finanțe, țăranii care ar fi venit la piață să-și vândă produsele ar fi trebuit să plătească anticipat un impozit de 16% din vânzările nete. Singurii scutiți ar fi fost crescătorii de animale, păsări și viermi de mătase.
Ţăranii ar fi trebuit să plătească la stat un impozit de 16% din vânzările nete.
Ministerul Finanţelor a publicat, pe propriul site, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care modifică Codul Fiscal şi care prevede, în plus, că micii producători vor fi obligaţi să facă plăţi anticipate la stat pentru impozitul pe venit.
Ordonanţa face referire la producătorii de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos. Scapă însă de taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase.
Proiectul a stârnit chiar opoziția ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.
„Nu ştiu de acest proiect şi nu am fost consultat în privinţa lui. Nu cred însă că prevederea poate fi aplicată, pentru că nu poţi face o evaluare exactă a cât vinde un om într-o zi sau într-o lună. Un astfel de impozit nu se potriveşte pentru micii agricultori. Cum să le iei de la început banii, când ei trebuie să aştepte un an ca să încaseze?”, a declarat Tabără pentru Mediafax.