„Dacă mă uit la toate luările de poziţie din ultima perioadă, da, există o presiune, a existat întotdeauna o presiune asupra judecătorilor de la Înalta Curte şi eu cred că este normal ca acest lucru să ia sfârşit. Justiţia nu se face nici la televizor, nici în stradă, ci în sala de judecată”, a răspuns Cristina Tarcea, după încheierea şedinţei CSM, întrebată dacă atacurile la adresa justiţiei invocate de magistraţi reprezintă o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor.
Preşedintele ÎCCJ şi-a exprimat convingerea că presiunile din exterior nu vor influenţa deciziile judecătorilor. „Puţin îmi pasă de imaginea mea, dar îmi pasă de imaginea mea atunci când această imagine se răsfrânge asupra imaginii Înaltei Curţi şi asupra imaginii judecătorilor care trebuie să pronunţe în această perioadă nişte soluţii în dosare grele”, a precizat Cristina Tarcea.
Tarcea a subliniat faptul că aceste afirmaţii vin tocmai în momentul în care Curtea Supremă trebuie să se pronunţe în mai multe dosare grele, după cum le-a numit ea. Printre acestea se numără şi pronunţarea, în primă fază în dosarul liderului PSD, Liviu Dragnea, pronunţare care este aşteptată săptămâna viitoare. „Afirmaţiile umbresc persoanele din sistemul de justiţie şi actul de justiţie în sine, şi ele apar în spaţiul public exact acum când Curtea Supremă trebuie să pronunţe sentinţe în mai multe dosare grele”, a mai afirmat Cristina Tarcea.
„Trebuie să plecăm de la prezumţia că orice judecător, atunci când dă o soluţie, cumpăneşte cu mare atenţie şi responsabilitate asupra probelor din dosar. Eu dau credibilitate oricărei decizii, şi a instanţelor, şi a Curţii Constituţionale”, a mai spus Cristina Tarcea.
Cristina Tarcea a anunţat, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii că va sesiza Consiliul de Apărare a Ţării şi Inspecţia Judiciară după ce a fost acuzată de către o asociaţie că ar fi „frecventat în repetate rânduri” vilele de protocol ale SRI. Ea a spus că este „o manipulare îngrozitoare, generală”, cu scopul de a periclita actul de justiţie şi de „a se aduce umbre asupra judecătorilor care în acestă perioadă trebuie să pronunţe soluţii în dosare delicate”.