„Vorbind de anul 2017, nu pot să nu remarc faptul că Justiţia, la fel ca întreaga societate, de altfel, a parcurs o perioadă interesantă, un an interesant. Şi pentru că vorbesc de acest an interesant, nu pot să nu-mi aduc aminte de o veche urare chinezească, cu ghilimelele de rigoare, desigur, urare, şi anume: ‘să ai parte de un an interesant!’. Şi eu cred că am avut parte cu toţii din plin de un an interesant, pentru că în această perioadă nicio instituţie din sistemul de justiţie nu a fost scutită de scandaluri, dezvăluiri, bombe, breaking news-uri”, a spus Cristina Tarcea, potrivit unui comunicat transmis joi.
Şefa Instanţei supreme consideră că în spatele acestor evenimente se află interese ascunse, iar cea mai mare parte a magistraţilor îşi desfăşoară activitatea cu multă onestitate, dar au existat şi cazuri care au afectat imaginea Justiţiei.
„Chiar dacă ştim cu toţii că de multe ori în spatele tuturor acestor evenimente se află interese mai mult sau mai puţin ascunse, la fel de bine cunoaştem cu toţii că cea mai mare parte a magistraţilor, judecători şi procurori, îşi desfăşoară activitatea cu multă onestitate, în condiţii de anonimat, de decenţă şi de eficienţă. Şi, cu toate acestea, nu putem să ignorăm faptul că în cursul acestui an interesant au existat comportamente care au depăşit, uneori cu mult, limitele a ceea ce înseamnă deontologie şi care au fost de natură a aduce mari prejudicii de încredere şi de imagine actului de justiţie. Iar ceea ce este mult mai trist în afara acestor comportamente este faptul că, în loc să analizăm lucid ceea ce s-a întâmplat şi să găsim resursele interioare de a ne evalua propriile comportamente şi propriile greşeli, au fost destui cei, chiar din interiorul sistemului de justiţie, care au amplificat ceea ce nu era de amplificat, au ignorat ceea ce nu era de ignorat, sau, şi mai grav, au creat noi scandaluri din lucruri insuficient cunoscute sau pur şi simplu necunoscute. Şi toate acestea au creat scindare”, a adăugat Tarcea.
În opinia sa, corpul magistraţilor nu prea excelează prin unitate şi „nu a existat un alt an în care acesta să fie mai lipsit de unitate”.
Cristina Tarcea a afirmat că nu ştie cât de „iubită sau de urâtă este Inspecţia Judiciară de unii sau de alţii”, însă ea priveşte instituţia cu „încredere şi speranţă”.
„În această mişcare browniană în care toţi fac scenarii, îşi dau cu părerea, îşi expun puncte de vedere despre orice şi oriunde, dumneavoastră sunteţi cei care aveţi abilităţi şi legale şi morale de a aduce echilibru şi normalitate. Şi este important să vă asumaţi acest rol pentru că ceea ce a scăpat astăzi de sub control va fi mult mai greu de controlat mâine şi cu efecte greu de prevăzut. Iar în calitate de preşedinte al unuia dintre completurile de judecată de 5 judecători ale Înaltei Curţi, competent să soluţioneze în materie disciplinară, ştiu că aveţi resursa umană pentru a vă îndeplini şi asuma această sarcină. Este adevărat – insuficientă resursă umană şi ştim cu toţii care sunt cauzele. Dar suficient de calificată pentru a răspunde acestei speranţe din corpul magistraţilor. (…) Îmi doresc ca, împreună, noi toţi să găsim calea spre normalitate. Dacă nu o facem noi, nu o să o mai facă nimeni. Dimpotrivă, se va specula orice breşă şi orice lipsă de unitate a corpului magistraţilor”, a mai spus Tarcea.