Târgu Mureş va avea un centru-pilot de pregătire în chirurgia cardiacă la copii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, vineri, că a decis înfiinţarea la Târgu Mureş a unui centru-pilot de pregătire în chirurgia cardiacă la copii, pe care ministerul îl va sprijini logistic şi "poate, la început, şi puţin financiar".
Filip Stan
06 sept. 2013, 14:22
Târgu Mureş va avea un centru-pilot de pregătire în chirurgia cardiacă la copii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat,vineri, într-o conferinţă de presă, că doreşte să folosească experienţa şi cadrele medicale de excepţie de la Târgu Mureş şi pentru restul ţării, astfel că a decis înfiinţarea în oraşul ardelean a unui centru-pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, informează Mediafax.

Am decis un lucru important astăzi – şi anume să declanşăm procedura de realizare a unui centru pilot de pregătire în domeniul chirurgiei cardiace la copii, în special la nou-născuţi şi sugari, aici, la Târgu Mureş. Experienţa de la Târgu Mureş, cadrele medicale de excepţie pe care le avem, trebuie să le utilizăm în pregătirea şi altor specialişti din România şi acest lucru se poate realiza corect, se poate în cele mai bune condiţii aici, la Târgu Mureş. Noi va trebui să ajutăm din punct de vedere logistic şi, poate, la început, şi puţin financiar, ca să putem să realizăm acest centru şi care, în circa un an să poată să devină funcţional„, a declarat Nicolăescu.

Acesta a precizat că, inclusiv o parte din personalul medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Capitală, unde există „o investiţie nepusă în funcţiune”, din cauza unui „eşec de management din 2010 încoace”, va putea fi pregătit la Târgu Mureş, iar medici mureşeni coordonaţi de Horaţiu Suciu vor putea merge să opereze acolo.

Potrivit ministrului, noul manager de la „Marie Curie” l-a asigurat că o mare parte a asistenţilor medicali şi chiar viitori medici vor intra într-un program de pregătire cu clinica San Donato din Italia, în baza unui parteneriat, „astfel încât în următorii doi ani să avem acei specialişti la nivelul de competenţă cerut de normele medicale”.

„Până atunci, în cadrul parteneriatului pe care l-am făcut cu clinica din Italia, o dată la şase luni, o echipă din Italia, împreună cu cei pe care noi îi pregătim la ei, va veni şi va face câteva operaţii la «Marie Curie». În felul acesta vom începe să utilizăm infrastructura pe care o avem acolo. Tot azi am vorbit cu medicul Horaţiu Suciu, vom aduce nişte asistente medicale de la «Marie Curie» la Târgu Mureş, la Institutul de Boli Cardiovasculare, şi vor fi pregătite să urmărească actul medical în blocul operator şi actul medical în terapie intensivă. Pe măsură ce vom realiza aceste pregătiri, Suciu cu echipa lui va merge şi va face şi el operaţii la «Marie Curie». Cu alte cuvinte, la «Marie Curie» vom avea alternativ utilizarea acelei infrastructuri de către echipa din Italia şi din Târgu Mureş. Timp de doi ani, până când vom avea echipele noastre gata pregătite şi vor începe el singure după aceea să opereze”, a precizat ministrul.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...