În cursul unei reuniuni organizate vineri în Budapesta, liderii Ungariei, Poloniei, Slovaciei şi Cehiei au adoptat o poziţie comună privind necesitatea reformării Uniunii Europene în contextul ieşirii Marii Britanii (Brexit). Grupul Vişegrad nu este de acord cu planul Germaniei, Franţei şi Comisiei Europene privind aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene.
„Europa are nevoie de un nou proiect. Trebuie să vorbim de o alianţă a naţiunilor libere”, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de site-ul agenţiei Reuters. La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o „Europă puternică, integrată”, dar formată din state membre naţionale şi suverane, respingând practic tendinţele în sensul unui eventual model federal.
Citeşte şi Comisia Europeană confirmă că intenţionează să lege fondurile europene de statul de drept
Polonia şi Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza abaterilor de la standardele democratice. În plus, cele patru ţări din Grupul Vişegrad au denunţat solicitările de a primi refugiaţi extracomunitari în cadrul sistemului de redistribuire pe bază de cote stabilit de Comisia Europeană, notează Mediafax.
Pe fondul tensiunilor cu state vest-europene şi cu instituţiile comunitare, Grupul Vişegrad a cerut Uniunii Europene să acţioneze „strict în limitele competenţelor” şi să respecte drepturile ţărilor de a efectua reforme politice naţionale.
„Instituţiile UE trebuie să trateze în mod egal toate statele membre şi să acţioneze strict în limitele competenţelor pe care le au. Dreptul statelor membre de a efectua reforme interne în cadrul propriilor competenţe trebuie respectat”, a transmis Grupul Vişegrad. În materie de imigraţie, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia au evocat necesitatea măsurilor pentru „protejarea eficientă şi responsabilă a frontierelor externe”, „prin evitarea aplicării de cote obligatorii care sunt ineficiente şi au generat deja disensiuni în Europa”.