Ţări fără nicio gară. Zece state care nu au linii de cale ferată, unul este din Europa FOTO

Sunt ţări cu întindere mare, însă cu o densitate scăzută a populaţiei. Cu excepţia Libiei, Omanului şi Islandei acestea sunt însă printre cele mai sărace state ale lumii, acesta fiind şi motivul principal pentru care reţeaua feroviară este aici inexistentă.
Daniel Spătaru
12 ian. 2014, 09:18
Ţări fără nicio gară. Zece state care nu au linii de cale ferată, unul este din Europa FOTO

10. Bhutan

Suprafaţa: 38.394 kmp

Populaţia: 742.737 locuitori

Până în anul 1961, din cauza lipsei drumurilor pavate, călătoriile în Bhutan se făceau călare pe catâri sau cai. O astfel de călătorie din capitala statului, Thimphu, până la graniţa cu India dura 6 zile, parcurgându-se 205 km. Astăzi, infrastructura de transport a Bhutanului include 8.000 km de şosele şi două aeroporturi, însă nu există reţea feroviară. În 2009, noul rege al Bhutanului a finalizat un plan de construcţie a 18 km de cale ferată, până la graniţa cu India, proiectul fiind finanţat de ţara vecină.

9. Islanda

Suprafaţa: 103.001 kmp

Populaţia: 321.857 locuitori

Islanda nu are căi ferate publice, deşi au existat propuneri pentru a construi o linie pentru pasageri între Keflavík şi Reykjavík. De asemenea, au fost propuneri de a se construi un sistem de metrou uşor în capitala Reykjavík. În trecut au existat câteva linii industriale, însă între timp căile ferate au fost demontate, iar locomotivele mutate în muzee.

8. Oman

Suprafaţa: 309.501 kmp

Populaţia: 3.869.873 locuitori

Reţeaua feroviară este aici la stadiul de proiect, fiind prevăzute inclusiv legături cu ţările vecine. Deşi în prezent nu există căi ferate publice şi nu se poate vorbi de un sistem feroviar în adevăratul sens al cuvântului, Omanul are totuşi un mic tren turistic, cu ecartament îngust. Trenul se află în peştera Al Hoota şi îi plimbă pe turişti prin galerii, timp de 4 minute, pe o distanţă de 400 de metri.

7. Papua Noua Guinee

Supafaţa: 462.840 kmp

Populaţia: 7.059.653 locuitori

Transporturile în Papua Noua Guinee sunt îngreunate în special din cauza reliefului montan. În consecinţă, vapitala Port Moresby nu este legată de oraşele principale ale ţării nici măcar de şosele adecvate, aici ajungându-se doar cu aeronave uşoare sau pe jos. Totuşi, în ţară mai există urmele unor vechi căi ferate industriale, din perioada colonizării germane, însă acum ele sunt scoase din uz. Acestea fuseseră construite în apropierea localităţilor Madang şi Rabaul.

6. Yemen

Suprafaţa: 527.970 kmp

Populaţia: 23.833.000 locuitori

Absenţa reţelei feroviare este aici o consecinţă directă a sărăciei ţării, Yemenul fiind cea mai slab dezvoltată ţară din zona Orientului Mijlociu. Întreaga reţea de transporturi este aici la pământ. Ţara are o suprafaţă de peste două ori mai mare decât a României, însă din cei 71.300 km de drumuri doar 6.200 km sunt pavaţi. Cu autoturismele se circulă haotic, iar şoferii nu respectă adesea viteza maximă admisă, de 100 km/oră. De asemenea, aici nu există legi cu privire la purtarea centurii de siguranţă.

5. Republica Centrafricană

Suprafaţa: 622.984 kmp

Populaţia: 4.422.000 locuitori

În prezent niciun tren nu circulă pe teritoriul Republicii Centrafricane, deşi în 2002 a fost propusă construcţia unei linii feroviare între portul camerunez Kribi şi capitala Bangui. Totuşi pe teritoriul acestui stat a existat o cale ferată, de la Zinga la Mongo, lungă de 7,5 km, operaţională între anii 1930 şi 1960.

4. Somalia

Suparafaţa: 637.657 kmp

Populaţia: 10.000.000 locuitori

Singura cale ferată din Somalia, Mogadiscio-Villabruzzi, a fost construit de către italieni, în jurul anului 1910. Ea conecta capitala Somaliei cu zonele agricole din bazinul râului Shebelle şi a fost funcţională între 1914 şi 1941. În anii ’40 ea a fost demontată de către britanici şi de atunci nu a mai fost reconstruită.

3. Niger

Suprafaţa: 1.267.000 kmp

Populaţia: 17.129.076 locuitori

Ţara nu are linii de cale ferată, dar se foloseşte de trenurile din ţările vecine Benin şi Togo pentru mărfurile de export şi import, în interiorul graniţelor transportul fiind asigurat cu camioanele. O linie între capitala Niamey şi alte oraşe din ţară a fost propusă încă din perioada colonială şi se află încă în discuţie.

2. Ciad

Suprafaţa: 1.284.000 kmp

Populaţia: 10.329.208 locuitori

Infrastructura de transport în Ciad este în general slabă, mai ales în nordul şi estul ţării, iar transportul fluvial este cât de cât dezvoltat în sud-vestul ţării. Până în 2012, Ciad a avut nici urmă de cale ferată, însă acum aproape doi ani a început construcţia a două linii care să lege capitala N’Djamena de Sudan şi Camerun. Construcţia ar trebui să fie finalizată în 2016.

1. Libia

Suprafaţa: 1.759.541 kmp

Populaţia: 5.670.688 locuitori

Din anul 1965 nu mai există linii feroviare operaţionale în Libia, deşi înainte transportul feroviar funcţiona în ţară. Planuri pentru o nouă reţea au fost întocmite destul de târziu, iar în 2008 şi 2009 a început construcţia unor linii, paralele cu linia de coastă, până la graniţa cu Tunisia. Construcţiile au fost suspendate însă, din cauza războiului civil izbucnit în 2011.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Permis auto confiscat! Decizie fără excepții pentru 30 zile. Șoferii se reclamă între ei
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară! Directorul general a explicat motivul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Zelenski avertizează: Ucraina poate fi învinsă de Rusia dacă Statele Unite taie fondurile
MediaFlux
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți