Potrivit ultimelor date, există o competiţie acerbă, între cele mai puternice reţele de socializare din lume. Se pare că adunate la comun, ele depăşesc numărul de utilizatori pe care îi are Facebook cu câteva sute de milioane de oameni. Potrivit NBC, Twitter şi Qzone sunt principalele candidate, cea din urmă fiind principala reţea din China. Din cele 137 de ţări monitorizate pentru determinarea traficului, în zece din aceastea Facebook nu figurează pe primul loc, în unele dintre ele fiind înterzis.
Qzone este principala reţea de socializare care îi poate ţine pieptul marelui gigant. Cu aproximativ 522 milioane de utilizatori şi cu Facebook-ul interzis în China, Qzone domină China şi Coreea de Sud. Despre această reţea se spune că este o combinaţie între Facebook si Myspace. Utilizatorii au libertate deplină, fiind încurajaţi să ţină jurnale şi bloguri, să posteze fotografii şi să asculte muzică. Principalii utilizatori sunt persoane între 18 şi 24 de ani. Ea este deţinută de portalul Internet Tencent, din Shenzhen, firma care deţine şi varianta chinezeasca a Yahoo! Messenger, serviciul QQ. Mai mult de 2600 de site-uri sunt blocate în China. Cu toate acestea, se pare că cei mai mulţi utilizatori Twitter provin din această ţară, oamenii reuşind să treacă de restricţiile guvernului.
V Kontakte sau VK este cea mai importantă reţea socială din Rusia. Cu aproape 190 de milioane de utilizatori, domină această ţară, devansând cu mult Facebook. În acelaşi timp, VK este cel de-al doilea cel mai vizitat site din ţară. Principala sursă a traficului sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Specialiştii spun că succesul aceste reţele este dat de faptul că seamănă foarte mult cu Facebook, deoarece este creată după acelaşi tipar. Există un profil al utilizatorului, mesaje, photo sharing şi chiar şi un buton „Like”! Oamenii nu vor să renunţe la ea pentru că nu au de ce. Folosirea Facebook-ului nu le-ar oferi nimic în plus.
Odnoklassniki este o altă reţea de socializare care devansează Facebook în Rusia şi în zonele unde se vorbeşte limba rusă. Reţeaua Odnoklassniki, cu 45 de milioane de utilizatori, s-ar traduce prin colegi de clasă, şi fix acesta este scopul ei. Ideea din spatele reţelei este aceea de a reuni prieteni şi foşti colegi. Principalele surse de trafic sunt oameni căsătoriţi, care au deja un copii, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani. Principalul mod prin care utilizatorii pot interacţiona sunt fotografiile şi comentariile la acestea. Ocupând locul şapte la cele mai vizualizate site-uri din Rusia, Odnoklassniki se adresează unei anumite categorii de persoane.
Cloob este poate cea mai mică reţea de socializare care îi face faţă Facebook-ului, pentru simplul motiv că aceasta este interzis în Iran. Cu aproximativ un 1 milion de utilizatori este cea mai activă din ţară, având ca principali utilizatori bărbaţi cu o vârstă mai mare de 65 de ani. Aceasta este o reţea închisă, fiind nevoie de invitaţia unui membru deja existent pentru acces. Cloob a ajuns în top după ce principala reţea locală, Orkut, a fost interzisă alături de Facebook, Twitter şi altele.
Un lucru este siguur, momentan Facebook este liberul mondial, însă există şanse să fie devansat. Giganticul Google vine tare din urmă cu Google+, alături de Twitter, Pinterest şi chiar LinkedIn.