Tăriceanu a recomandat ambasadelor să comunice cu autorităţile pe canalele consacrate de reglementările şi cutumele diplomatice

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a recomandat misiunilor diplomatice să comunice cu autorităţile pe canalele consacrate de reglementările şi cutumele diplomatice, astfel încât relaţiile bilaterale să fie cultivate în spirit amical şi de respect reciproc.
Romania TV
05 iul. 2018, 10:48
Tăriceanu a recomandat ambasadelor să comunice cu autorităţile pe canalele consacrate de reglementările şi cutumele diplomatice

Călin Popescu Tăriceanu i-a invitat joi, la un mic dejun de lucru, pe şefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene.

„Preşedintele Senatului a trecut în revistă procesul de revizuire a legislaţiei penale, precizând că prin aceasta coaliţia majoritară urmăreşte să îşi îndeplinească responsabilităţile de a pune Codul penal şi Codul de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, cu directivele europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, precum şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Totodată, a subliniat că modificările legislative au în vedere o schimbare de concept în politicile penale, urmând ca accentul să fie pus preponderent pe stabilirea şi recuperarea prejudiciilor la bugetul statului. În acest sens, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei a acordat o atenţie specială definirii mai corecte, mai precise, a prevederilor din Codul penal cu scopul de a evita în viitor abuzurile şi excesele care au fost constatate în ultimii ani în Justiţie”, se arată într-un comunicat al Senatului.

În dialogul pe această temă cu şefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, Tăriceanu a subliniat că Parlamentul este forul legislativ şi reprezentativ suprem şi instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a adopta legi prin care să fie asigurate independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

„Domnia sa a recomandat acelor misiuni diplomatice care doresc să împărtăşească din experienţa naţională în domeniile de referinţă aflate pe agenda cetăţenilor şi implicit a Parlamentului să comunice cu autorităţile pe canalele consacrate de reglementările şi cutumele diplomatice astfel încât relaţiile bilaterale să fie cultivate în spirit amical şi de respect reciproc”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, principalele teme abordate în cadrul discuţiilor au vizat aspecte privind priorităţile de pe agenda Senatului, priorităţile României în UE, preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, Construcţia Europeană şi rolul pe care România îl joacă în redefinirea acestui proiect.

Tăriceanu a subliniat că România este o ţară ai cărei cetăţeni au o orientare puternic pro-europeană şi cu o poziţionare favorabilă unei integrări mai profunde, bazate pe principiile şi valorile fundamentale ale Uniunii Europene: unitate, solidaritate, convergenţă şi tratament egal al statelor membre.

El a reiterat faptul că ţara noastră, alături de celelalte state membre, participă la dezbaterile curente cu privire la viitorul UE şi urmăreşte să aducă contribuţii corespunzătoare experienţei, localizării ei geografice şi propriilor ambiţii, sperând că UE, în diferitele sale formate instituţionale, le va integra în spiritul coeziunii şi solidarităţii.

„Tăriceanu a arătat că România consideră important ca principiul coeziunii să se regăsească în toate politicile UE, cu scopul de a facilita atingerea obiectivului de dezvoltare sustenabilă şi incluzivă a Europei. Pentru combaterea eficientă a mişcărilor populiste sau eurosceptice, a afirmat că este nevoie de promovarea mai eficientă la nivelul cetăţenilor a abordărilor agreate pe diferite tematici de interes la nivelul instituţiilor europene. Preşedintele Senatului s-a pronunţat împotriva acelor măsuri care ar conduce la adâncirea clivajelor existente la nivelul UE, în special între Est şi Vest, făcând apel la respectarea unui principiu fundamental al Uniunii potrivit căruia toate statele membre sunt parteneri egali, în drepturi, demnitate şi oportunităţi”, potrivit sursei citate.

Tăriceanu a semnalat în acest context preocuparea din ce în ce mai accentuată cu privire la MCV şi riscul ca prin transformarea unui mecanism tehnic într-unul politic acesta să devină un instrument ineficient.

”Domnia sa a opinat că acest aspect ar trebui reanalizat în dialogul dintre statele membre şi Comisie în vederea concluzionării că MCV şi-a îndeplinit, în principalele sale aspecte, misiunea pentru care a fost instituit cu un larg consens politic la nivel naţional, în urmă cu 11 ani”, se precizează în comunicat.

Preşedintele Senatului a transmis şefilor misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene că România continuă să acorde o importanţă deosebită aderării la Acordul de la Schengen şi că autorităţile române au luat măsurile necesare de înzestrare şi pregătire a cadrelor şi că acţionează constant cu seriozitate şi eficienţă ca membru de facto al acestui „spaţiu comun”.

Potrivit comunicatului transmis de Senat, Tăriceanu a subliniat că acestei abordări consecvente de la Bucureşti îi corespunde şi „un set de aşteptări care însă întârzie să se concretizeze, demersurile României confruntându-se de o bună perioadă cu lipsa orizontului echitabil de realizare”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul