„Doresc să remarc că ‘abuzul în serviciu’ prevăzut în Codul penal nu a fost dezincriminat, el a rămas valabil, dar sub o altă definiţie, mult mai riguroasă. Astfel, preşedintele interimar al Curţii, dl. Valer Dorneanu, a explicat că CCR a considerat sintagma: ‘îndeplineşte atribuţiile de serviciu în mod defectuos’ ca fiind vagă şi lăsând loc interpretărilor subiective şi a cerut înlocuirea ei cu: ‘îndeplineşte sau nu îndeplineşte atribuţiile de serviciu prin încălcarea legii'”, a afirmat miercuri Tăriceanu, potrivit unui comunicat.
El a arătat că aşteaptă motivarea oficială a CCR. „O să reiau un principiu binecunoscut şi anume: deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi general aplicabile, aşa că în această privinţă nu am niciun comentariu. Sigur, toţi cei interesaţi aşteptăm motivarea oficială a CCR care ne va edifica pe deplin din punctul de vedere al argumentaţiei juridice, mai ales că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi”, a mai spus Tăriceanu.
Citeşte şi: Curtea Constituţională a decis cum trebuie interpretat abuzul în serviciu. Augustin Zegrean: Hoţii nu scapă
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că sintagma ”în mod defectuos” cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce ”prin încălcarea legii”.
CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege ”îndeplineşte prin încălcarea legii”, se arată în minuta Curţii.
Judecătorii CCR au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate.