UPDATE: Cu 38 de voturi pentru inceperea urmaririi penale, 71 de voturi contra si o abtinere, Călin Popescu Tăriceanu scapă de cererea DNA de urmărire penală. Senatul a dezbătut raportul Comisiei juridice care recomanda avizarea începerii urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care est acuzat că a primit foloase materiale de aproape 800.000 de dolari. Preşedintele Senatului a susţinut, la dezbaterile din plen, că anchetarea sa reprezintă un caz de retorsiune politică.
UPDATE: Preşedintele Senatului a susţinut, la dezbaterile din plen, că anchetarea sa reprezintă un caz de retorsiune politică. Liderul ALDE a acuzat DNA că a vrea să înceapă urmărirea penală pe numele său pentru că a criticat protocoalele secrete între DNA şi SRI, din cauza modificării legilor justiţiei şi înfiinţării Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.
Călin Popescu Tăriceanu a dat exemplu de demnitari trimişi în judecată de DNA, dar achitaţi, în primă instanţă sau definitiv, cum sunt Toni Greblă, Victor Ponta, Dan Radu Ruşanu, Tiberiu Niţu, Teodor Atanasiu.
UPDATE: Şedinţa de plen a Senatului a început şi este prezidată de senatorul PSD Doina Federovici. Biroul Permanent al Senatului a decis ca dezbaterea referitoare la Tăriceanu să fie lăsată la finalul ședinței de plen. În sală, Tăriceanu le-a împărțit senatorilor un document de 11 pagini prin care încearcă să-i convigă să voteze împotriva ridicării imunității sale.
Biroul permanent al Senatului a decis să transmită la votul plenului de luni raportul Comisiei juridice asupra cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.
Comisia juridică din Senat a decis, săptămâna trecută, trimiterea unui raport către Biroul permanent pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, urmând ca propunerea să fie votată în plen.
Vot pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu în Comisia Juridică a Senatului
„Am supus votului efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi ‘pentru’, două abţineri şi un vot ‘împotrivă’. Asta înseamnă că noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”, a precizat preşedintele comisiei, Robert Cazanciuc.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Raportul Comisiei Juridice din Senat pe solicitarea DNA a fost amânat timp de aproximativ 6 luni.