„ALDE nu remaniază pe nimeni. (…) Fiecare partid îşi face propria evaluare a miniştrilor care sunt reprezentanţii partidului în Guvern”, a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.
Potrivit liderului ALDE, activitatea desfăşurată de miniştrii partidului este una satisfăcătoare, în urma evaluărilor făcute
„Niciodată nu pot să spun că totul merge perfect, nici în ceea ce îi priveşte pe colegii mei, nici în ceea ce mă priveşte pe mine. Fiecare avem loc să facem mai bine şi mai mult, dar, pe ansamblu, activitatea lor, până în acest moment, a fost considerată, pe baza evaluărilor făcute, ca satisfăcătoare – adică nu calificativul satisfăcător într-o scară a calificativelor în care există foarte bine, bine şi satisfăcător, ci în contextul unei afirmaţii de tip generic. Adică noi am făcut o evaluare pe obiectivele pe care le-au avut, pe modul la care şi-au dus la îndeplinire sarcinile şi am apreciat la toţi activitatea pe care au avut-o. Sigur că asta nu înseamnă şi nu exclude, cu fiecare am avut discuţii – şi colegii mei, şi eu, personal – am putut să facem observaţii, prin care să îşi îmbunătăţească performanţa”, a declarat Tăriceanu.
Întrebat dacă este posibil un schimb de ministere între ALDE şi PSD, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că acest subiect nu a fost vehiculat.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că va stabili împreună cu premierul Viorica Dăncilă data Comitetului Executiv Naţional al partidului, precizând că şansele ca actuala componenţă a Executivului să rămână neschimbată sunt zero.
„Când se întoarce doamna prim-ministru din aceste vizite oficiale, împreună cu dumneaei stabilim data Comitetului Executiv”, a răspuns Dragnea.
Întrebat dacă există posibilitatea ca niciun ministru din Cabinetul Dăncilă să nu fie remaniat, el a răspuns: „Zero”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, joi seară, despre miniştrii din Guvernul Dăncilă, apreciind că mulţi dintre ei ”sunt incimpetenţi” şi ar trebui să plece. Pe lista celor care ar trebui remaniaţi, Băsescu îi vede pe Eugen Teodorovici, Paul Stănescu, Petre Daea, Dănuţ Andruşcă şi Rovana Plumb. Pentru aceasta din urmă, Băsescu spune că PSD ar trebui ”să înfiinţeze un minister al tăiatului frunzei la câini”.
Primul ministru vizat de remaniere este, aşa cum era de aşteptat, Dănuţ Andruşcă, titularul de la Economie. Alături de acesta, pe lista remaniaţilor se va afla George Ivaşcu, ministrul Culturii. Lista este completată de Bogdan Trif, ministrul Turismului, de Lucian Şova, ministrul Transporturilor, şi de Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri. De remaniere se pare că nu va scăpa nici Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului.
Într-o situaţie incertă sunt vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, şi Mihai Fifor, ministrul Apărării. Stănescu a fost unul dintre cei trei iniţiatori ai scrisorii anti-Dragnea, însă o „execuţie” a sa ar putea tulbura şi mai rău apele în partid.
Pe lângă lista remaniabililor, există lista miniştrilor care îşi păstrează sigur poziţiile. Pe lângă miniştrii ALDE, în Guvern au locul asigurat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, Carmen Dan, ministru de Interne, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriate strategice, şi vicepremierul Viorel Ştefan. Conducerea PSD pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de Tudorel Toader, astfel că acesta are şanse să-şi păstreze locul în Guvern.
Potrivit surselor din PSD, nu sunt exclus nici mutările în interiorul Guvernului. Astfel, actuali miniştri ar putea să rămână în Executiv, însă la alte ministere.
În acest moment, se caută o formulă de echipă guvenamentală care să ducă mandatul de șase luni, perioadă în care România va asigura președinția Uniunii Europene.