„Biroul permanent a hotărât astăzi să ceară Comisiei pentru politică externă să analizeze modul în care s-a întocmit raportul MCV, dacă s-au respectat procedurile de navetă dintre Comisie și autoritățile române, dacă s-au cerut observații ale autorităților pe marginea proiectului de raport, dacă aceste observații s-au făcut și cum au fost incluse în raport, dacă s-a ținut seama de observațiile trimise. Deci este în sarcina Comisiei pentru politică externă”, a precizat Tăriceanu.
În opinia sa, procedurile de „navetă” între Comisia Europeană și autoritățile române au fost realizate doar „parțial”.
„Din experiența proprie, în perioada cât eram prim-ministru, raportul MCV se realiza sub formă de proiect. Era trimis în România, se făceau observații, după aceea se trimitea înapoi în așa fel încât observațiile părții române să fie incluse în raport, greșelile să fie corijate. Aceasta este naveta de care vorbeam. Vrem să știm dacă această procedură a fost respectată. Din ce informații avem se pare că da, parțial, dar vrem să vedem cum s-a realizat acest lucru”, a subliniat Tăriceanu.
Întrebat dacă solicitarea Bp vine ca urmare a existenței în raportul MCV a unui paragraf legat de urmărirea penală a parlamentarilor, Tăriceanu a replicat: „Nu, e vorba de ansamblul proiectului la care există numeroase observații, există și punctul de vedere exprimat de ministrul Justiției — că are multe greșeli”.
Comisia pentru politică externă va întocmi, în urma cererii Bp, un raport referitor la reacția autorităților române cu privire la solicitarea Comisiei Europene de a face observații pe marginea proiectului de raport MCV.