Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte al ALDE, susține că, în situația în care Cabinetul Cioloș va primi, marți, votul de încredere al Parlamentului, atunci „democrația reprezentativă va fi destituită”, motiv pentru care parlamentarii formațiunii sale nu vor vota în favoarea învestirii noului Guvern.
„Tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept, dar care, mai presus de toate, va tranforma Parlamentul într-o formă fără fond”, a spus Tăriceanu în plenul reunit al celor două camere.
Preşedintele Parlamentului a arătat că refuzul partidelor de a-şi asuma formarea Guvernului, în urma presiunii străzii, au permis preşedintelui să declanşeze „o criză de regim, o criză artificială, fără nicio premisă de ordin politic, economic sau social”.
Tăriceanu a mai spus că a văzut în programul de guvernare propus luni de Cioloş că îşi asumă trei măsuri guvernamentale care exced cadrul constituţional. „Nu ştiu cum veţi proceda şi cum v-aţi propus să adoptaţi asemena măsuri, împotriva Constituţiei”, a mai spus Tăriceanu.
„Persoana dumneavoastră, împreună cu prestigiul de care vă bucuraţi şi pe care le-aţi câştigat pe merit este, poate fără voia şi ştiinţa dumneavoastră, parte a unui plan elaborat în urmă cu un an şi care şi-a propus să înlăture cu orice preţ un guvern ales democratic şi învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare”, a continuat co-preşedintele ALDE.
Tăriceanu a spus că acest plan implică instituţii ale statului şi urmăreşte denigrarea Parlamentului, acapararea justiţiei şi anihilarea statului de drept.
„Scopul final şi mărturisit este, citez, «schimbarea de paradigmă», altfel şi mai precis spus, schimbarea regimului politic democratic„, a arătat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a mai spus, ironic, că planul are două componente – subordonarea justiţiei, obiectiv îndeplinit aproape în întregime şi învestirea Guvernului meu, el exprimându-şi speranţa că următorul pas al preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi „Parlamentul meu”.
„Veţi constata că marja dumneavoastră de manevră este încorsetată şi nu din cauza Parlamentului, ci a celor care vor pretinde să vă controleze şi să vă dirijeze în permanenţă”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit marţi în şedinţă comună pentru a acorda votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş şi programul de guvernare.
Votul este secret cu bile. Parlamentul acordă votul de încredere cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.