„Este momentul să rostim răspicat adevărul: clasa politică a făcut Unirea. Unirea tuturor românilor a avut loc la sfârșitul unui război, dar nu a fost o cucerire militară, ci un proces eminamente politic, în care societatea, prin reprezentanții ei, și-a spus liber cuvântul, iar națiunea a avut curajul civic de a lua hotărâri pentru ea însăși. Unirea nu s-a făcut pe câmpul de luptă, ci în adunările reprezentative de tip parlamentar de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. Nu puterea armelor sau vitejia soldaților au creat o patrie comună pentru toți românii, ci forța ideilor împărtășite de oamenii politici, ca și capacitatea partidelor politice de a mobiliza societatea în jurul acestor idei. Ar fi de aceea potrivit ca în anul ce se va scurge până la 1 decembrie 2018 să refondăm împreună credința în democrație și în reprezentarea politică, să reclădim încrederea în rolul de neînlocuit al partidelor politice într-o societate liberă și pluralistă„, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în discursul susținut la evenimentul de lansare a Anului Centenar, text postat luni pe pagina sa de Facebook.
Președintele Senatului a spus că „Unirea a fost, în instanța sa istorică, un act eminamente democratic, primul de acest fel înfăptuit de români”. „Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a tuturor românilor, ca și a teritoriilor locuite de ei într-un singur stat. Este, deci, just ca la 1 decembrie să celebrăm unificarea românilor într-o națiune indivizibilă. Numai că aceasta nu a fost singura măsură decretată de rezoluțiunea de la Alba Iulia și nici măcar nu a fost decretată ca o împlinire metafizică a unor năzuințe de veacuri. Unirea a fost, în instanța sa istorică, un act eminamente democratic, primul de acest fel înfăptuit de români. Avem acum prilejul să recunoaștem în sfârșit că 1 Decembrie nu este numai ziua în care națiunea s-a desăvârșit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiași stat, 1 Decembrie este deopotrivă și ziua în care ar trebui să celebrăm democrația reprezentativă și pluralismul”, a subliniat Tăriceanu.
În opinia sa, ar fi nimerit „să recunoaștem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, la fel de mare ca acela al armatei sau al guvernelor”.
„Pe această cale s-ar putea să înțelegem mai bine că patriotismul nu este doar un sentiment sezonier și festivist, ci în egală măsură o alegere rațională și o virtute democratică. Patriotismul nu se rezumă la drapele, uniforme și statui și nu se manifestă doar prin parade militare și conferințe comemorative. Lecția pe care ne-o transmit înaintașii noștri de acum aproape un veac este că patriotismul trebuie să fie o alegere de fiecare zi, un referendum cotidian pentru democrație, pentru drepturi și libertăți cetățenești din ce în ce mai solide„, a precizat Tăriceanu.
Și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, are pe pagina sa de Facebook o postare dedicată evenimentului de lansare a Anului Centenar.
„Am lansat oficial Anul Centenar la Teatrul Național! Superbe intrarea pe un videomapping de excepție pe clădirea Teatrului, ieșirea pe unul din cele mai frumoase focuri de artificii, parcă dansând pe muzica lui Enescu — Mulțumiri Arcub! Spectacolul, unul de gală, al Orchestrei Naționale de Tineret alături de soliști de marcă, români și străini. Urmează un an al sărbătorii din care sper să ieșim mai uniți, mai aproape unul de altul, ca români„, a scris Romașcanu pe Facebook.