„A făcut o declaraţie la aeroport. Cred că trebuia ca preşedintele să se adreseze Parlamentului înainte de plecarea sa la Bruxelles. Astăzi am fost pe punctul să dau publicităţii un comunicat în care să spun că regret că preşedintele a plecat la Bruxelles la o reuniune atât de importantă fără să se fi adresat, nu are obligaţia constituţională să ia mandat de la Parlament şi eu recunosc că aşa e, dar problema e că, într-un moment atât de important politic, eu cred că preşedintele ar fi fost oportun să adreseze un mesaj Parlamentului, să vină eventual în Parlament şi să spună ‘uitaţi, eu vreau să merg la Bruxelles cu acest mesaj, cu aceste idei, cu aceste elemente pe care să le susţin ca punct de vedere al României”, a afirmat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, David Cameron a făcut o greşeală prin organizarea referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, punctând că ‘”până la urmă chestiunea s-a întors împotriva” premierului englez.
„Consider că a făcut o greşeală foarte mare pentru că această situaţie dată de rezultatul referendumului din Marea Britanie nu îi afectează numai pe britanici. Oricum britanicii sunt, şi vă pot spune ca observator la reuniunile de Consiliu European la care am participat patru ani, ei nu erau atât de implicaţi în chestiunile legate de implicarea mecanismelor Uniunii de integrare, erau întotdeauna foarte preocupaţi să îşi păstreze statutul pe care îl aveau în UE. (…). Consider că Cameron a procedat greşit pentru că a făcut un fel de joc de poker, a obţinut o pârghie mai bună de negociere cu Comisia Europeană pentru a obţine anumite derogări în ceea ce priveşte regimul Marii Britanii privind politicile sociale, dar până la urmă chestiunea s-a întors împotriva lui. Eu sunt convins că David Cameron avea convingerea că va obţine un rezultat pozitiv la referendum care îi va întări poziţia politică şi îi va permite o lungă perioadă de guvernare cum a fost cea a lui Blair sau a lui Tatcher”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la B1.
Acesta a mai menţionat că decizia politică privind ieşirea Marii Britanii din UE a fost luată şi trebuie respectată, următorul pas fiind acela de a găsi soluţia care să facă cel mai puţin rău ţărilor care doresc să continue proiectul european.