Tăriceanu: Creşterea salariilor bugetarilor este sustenabilă. Această mărire nu reprezintă pomană electorală

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a scris marţi pe Facebook că salariilor bugetarilor pot şi trebuie să crească, în acelaşi timp cu salariile din mediul privat. Copreşedintele ALDE a mai precizat că noua lege a salarizării nu poate fi însă pusă în aplicare fără noul Cod Fiscal.
Iulian Tudor
11 aug. 2015, 10:16
Tăriceanu: Creşterea salariilor bugetarilor este sustenabilă. Această mărire nu reprezintă pomană electorală
Preşedintele Senatului a dezminţit pe Facebook afirmaţia potrivit căreia „creşterea salariilor bugetarilor sunt pomeni electorale”. În acest sens, demnitarul precizează că acestea „pot şi trebuie să crească” doar cu o condiţie: să fie adoptat noul Cod Fiscal.
 

Aud o afirmaţie repetată obsesiv: creşterea salariilor bugetarilor reprezintă «pomeni electorale». Nimic mai fals. Aceasta este gândirea celor blocaţi în logica de austeritate care au tăiat salariile şi pensiile în 2010: strângem cureaua la nesfârşit.

Adevărul este altul: salariile bugetarilor pot şi trebuie să crească, odată cu salariile românilor care lucrează în mediul privat. Sunt primul care susţine necesitatea unei noi legi a salarizării care să pună pe baze solide şi predictibile creşterile salariale.

Dar această lege a salarizării nu poate să fie pusă în aplicare fără Noul Cod Fiscal. Creşterea consistentă şi pe termen lung a salariilor nu se poate face într-o logică a austerităţii, pentru că se blochează motorul care asigură sustenabilitatea acestei creşteri.

Citeşte şi: Victor Ponta, VEŞTI PROASTE pentru bugetari: Dacă nu trece Codul fiscal, NU vom avea noua lege a salarizării

Fără acest nou Cod Fiscal care asigură o creştere economică consistentă şi pe termen lung, motorul economiei nu va funcţiona la parametri care să asigure creşteri semnificative”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

În continuarea postării de pe reţeaua de socializare, copreşedintele ALDE a vorbit şi despre măsurile pe care le-a luat pe vremea cât a fost premier.

„Ca premier am fixat ca prim obiectiv relaxarea fiscală şi consolidarea unei relaţii predictibile şi de încredere cu mediul de afaceri. Am introdus cota unică, am investit în infrastructură – în special la nivelul localităţilor medii şi mici şi în mediul rural, pentru a avea creştere nu doar la nivelul marilor oraşe – şi am pus bazele acelor instituţii asumate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Într-un cuvânt am investit în motorul economiei. Creşterile de salarii s-au bazat pe creşterea economică şi au fost rezultatul acesteia.

PIB-ul a crescut de la 60.8 miliarde euro, la 97.7 miliarde euro în 2006 şi la 139,7 miliarde euro în 2008. Investiţiile străine directe au crescut de la 1,95 miliarde euro în 2003 la peste 9 miliarde în 2006.

Constant, România a ocupat primele locuri între statele europene în clasamentul investiţiilor atrase în zona privată. În perioada guvernării pe care am condus-o 2004-2008, creşterea salariilor a fost rezultatul firesc al creşterii economice şi, vreau să subliniez, a fost în pas cu creşterea economică

Revin din nou la cifre, pentru a demonta fără urmă de îndoială acuzaţiile pe care apostolii austerităţii le aduc: in anul 2006 veniturile bugetului de stat au fost de 40,7 miliarde de lei, iar in 2008 de 61 miliarde de lei, adică o creştere de 50%. Cheltuielile de personal au evoluat in aceeaşi perioada astfel: 10,2 miliarde de lei in 2004 si 15,8 miliarde de lei in 2008, adică o creştere de 54%. Cu alte cuvinte, creşterea salariilor a fost în ritmul creşterii economice. Am crescut salariile bugetarilor pentru că am reuşit să creştem economia şi nu invers.

Apostolii austerităţii mai aduc o acuzaţie: că nu a existat o bază sustenabilă pentru creşterile de salarii, cheltuielile de personal urcând de la 6,5% din PIB în 2007 la 8,4% în 2008. Ce nu spun aceiaşi acuzatori este că în 2007, cheltuielile pentru spitale – deci şi salariile a aproximativ 200,000 de medici şi asistenţi – au fost trecute în Buget la categoria cheltuieli materiale; respectiv cheltuielile cu cadrele didactice din învăţământul universitar – peste 60,000 de cadre didactice – la categoria transferuri. Cu alte cuvinte, peste 250,000 de salariaţi nu au figurat în 2007 la categoria cheltuielilor de personal.

Citeşte şi: Tăriceanu: Nu vreau ca românii să plătească, iar, nota de plată a unor conflicte politice create artificial

Ce mi se pare la fel de important de subliniat este că România s-a menţinut în toată această perioadă mult sub media europeană cu privire la procentul din PIB a cheltuielilor de personal bugetar, medie europeană situată la peste 10% din PIB.

Cu alte cuvinte, România a fost mai precaută şi mai strânsă la pungă decât multe alte state europene. Nu în ultimul rând, datele oficiale care pot fi găsite pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată cum în 2009, cheltuielile de personal au urcat la 9,2% din PIB. Deci, şi din acest punct de vedere, acuzaţiile nu stau în picioare. 

În al doilea rând, vreau să subliniez că în perioada 2004-2008, economia românească a creat peste 600,000 de noi locuri de muncă. Doar 100,000 au fost noi angajaţi din sectorul bugetar”, a ţinut să precizeze Tăriceanu.

Totodată, revenind la anul 2015, preşedintele Senatului a menţionat că „logica de creştere a salariilor bugetarilor se menţine una sănătoasă”.

„Revin la anul 2015. La fel şi în această guvernare, din care ALDE face parte, logica de creştere a salariilor bugetarilor se menţine una sănătoasă, pentru că se bazează pe o economie solidă, pe o logică de sustenabilitate şi pe o agendă fiscală ultra-liberală care alimentează motorul economiei. 

De aceea, alături de colegii din coaliţia de guvernare, ALDE insistă ca noul Cod Fiscal să fie pus în aplicare netrunchiat. Pentru că acest Cod Fiscal face posibilă creşterea constantă a investiţiilor, asigură stabilitate şi competitivitate pentru capitalul financiar românesc şi stimulează consumul. Cu alte cuvinte, oferă sursa pe termen lung pentru creşterile de salarii, atât în zona privată, cât şi în sectorul bugetar”, a conchis Tăriceanu.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București