„Modalitatea de vot prin corespondență are două impedimente majore. Primul impediment major este cel birocratic — formalitățile, procedurile care trebuie urmate de cei care doresc să își exprime votul sunt foarte greoaie. În loc să facilităm accesul neîngrădit al românilor din străinătate la vot, mai mult îl îngreunăm. (…) Al doilea impediment este posibilitatea de fraudare foarte mare. Ar trebui să învățăm din experiența altor țări în această privință. Toate țările care au practicat acest sistem în ultima perioadă ne-au explicat că s-au înregistrat fraude importante. Și acum în unele țări occidentale din cauza practicării acestui sistem alegerile nu pot să fie validate în toate colegiile electorale pentru că sunt în permanente contestații”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu după ședința Comisiei pentru fuziune a ALDE.
El a precizat că le-a prezentat și celor de la PNL acest lucru și constată că „nu este dorința românilor din străinătate de a vota prin corespondență, ci dorința PNL”.
„Propunerea noastră este de a face un sistem simplu de vot pentru românii din străinătate, dacă vrem să le dăm accesul neîngrădit. (…) Propunem să fie copiat sistemul din Germania care prevede o singură operațiune: se duce fiecare cetățean român din străinătate și se înregistrează la ambasadă sau la consulat ca viitor votant, în așa fel ca Guvernul să poată dimensiona secțiile de votare în mod corespunzător. Apoi, mai vine și votează în ziua alegerilor. Asta e tot. E cel mai simplu sistem. Problema cu care noi ne-am confruntat în trecut a fost insuficienta dimensionare a secțiilor de vot, aglomerația și evident dificultățile legate de exercitarea votului”, a adăugat Tăriceanu.
El a explicat că votul prin corespondență nu reflectă prevederile constituționale și dacă va fi adoptat acest sistem vor exista contestații la CCR.
„Constituția spune că votul este universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Direct este votul, nu prin corespondență. Acest lucru va permite atacarea la CCR. Vreau să dăm un semnal tuturor decidenților politici. Acesta este punctul nostru de vedere pe care îl vom susține, indiferent de ce vor alții. Eu cred că trebuie să fim corecți, să înțelegem care sunt solicitările românilor din străinătate și să nu încercăm să promovăm cu de-a sila un sistem de vot care este după părerea mea contrar intereselor elementare ale românilor din străinătate, acela de a-și putea să își exercite dreptul de vot ușor și neîngrădit”, a mai spus Tăriceanu.
Citeşte şi: PROIECTUL privind votul prin corespondenţă, întocmit de AEP. AVIZ FAVORABIL, dat în Parlament