Argumentul deciziei luate în Biroul permanent al Senatului ține, potrivit lui Tăriceanu, de faptul că senatorii juriști și cei din Comisia pentru administrație s-au exprimat, prin raport, pe baza respectivului proiect legislativ, deși Comisia pentru Cod electoral, care a avut activitate până la finele anului trecut, era singura abilitată să discute proiecte electorale.
„Decizia BP a fost luată pe baza unor considerente de natură juridică. Rapoartele Comisiilor juridică și pentru administrație publică au fost făcute în perioada în care Comisia de Cod electoral, singura abilitată să discute propunerile electorale, funcționa. Comisia de Cod electoral și-a încetat activitatea la finele anului, în 30 decembrie 2015, iar rapoartele comisiilor de specialitate au fost făcute în perioada în care activitatea comisiei era încă validă, reglementată. Așadar, am constat nulitatea acestor rapoarte și sigur că procesul legislativ trebuie să pornească de la zero. Astăzi am hotărât cu majoritate de voturi ca propunerile legislative să fie, de data aceasta, trimise în mod corect și legal Comisiei pentru administrație publică, Comisiei juridice și Comisiei pentru constituționalitate, care au fost chemate să întocmească rapoarte și, în măsura în care primim rapoartele, vom introduce această dezbatere pe ordinea de zi„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței BP, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă proiectul PNL ar putea intra în atenția comisiilor de specialitate în cursul ședințelor care urmează să aibă loc marți, președintele Senatului a replicat: „Astăzi, Comisiile au fost sesizate și proiectul de lege va ajunge pe masa lor și, când vor avea ședințele, sigur că vor începe dezbaterile pe proiect”.
Tăriceanu a explicat, totodată, că discuția din Biroul permanent a vizat și aspecte politice, existând atât argumente legate de termenul apropiat al viitoarelor alegeri, cât și de faptul că „Parlamentul se găsește pe final de mandat, lucru care ar face în mod normal să existe o reținere din partea Parlamentului pentru a vota astfel de legi așa de importante”.
„Discuția a avut și o parte cu argumente politice care au fost prezentate atât de PNL, cât și de PSD și de UDMR. Argumentele politice care au fost în dispută, le știți: majoritatea consideră, în momentul de față, că această inițiativă legislativă care poartă amprenta PNL este făcută pentru considerentul simplu, anume cel legat de avantajul pe care l-ar putea obține PNL la viitoarele alegeri dacă s-ar realiza votul în două tururi de scrutin, după ce în prealabil, anul trecut, au fost unii dintre promotorii actualei forme legislative care prevede votul într-un singur tur. PNL și-a schimbat atitudinea între timp„, a mai spus Tăriceanu.