Tăriceanu, despre avizul în cazul Andronescu-Mihăilescu: Nu e normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că "nu stă nimeni să încerce să tărăgăneze procedura" în cazul anchetei DNA care vizează, printre alţi demnitari, doi foşti miniştri, actualmente senatori, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.
Iulian Tudor
06 oct. 2014, 09:52
Tăriceanu, despre avizul în cazul Andronescu-Mihăilescu: Nu e normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor

Am primit dosarele celor doi senatori care sunt vizaţi de această anchetă. Dosarele conţin un raport voluminos şi peste 1000 de pagini ale copiilor documentelor făcute de Procuratură. Ele au fost cu celeritate, cu maximă promptitudine, trimise Comisiei Juridice. (…) A fost dat un termen de 15 zile. În momentul în care Comisia îşi termină treaba, ea întocmeşte un raport care trebuie să ajungă la cunoştinţa membrilor Senatului şi, imediat după ce primim acest raport, vom pune în mişcare mecanismul prevăzut de Regulament şi de lege. Nu stă nimeni să încerce să tărăgăneze această procedură‘, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, luni, la Senat, scrie Agerpres.

Tăriceanu a ţinut să sublinieze faptul că, dat fiind volumul mare de documente pe care senatorii jurişti trebuie să le analizeze, acest proces nu s-ar fi putut desfăşura mai rapid, astfel încât termenul decis în Biroul Permanent, de 15 zile, să fie scurtat.

„Consultarea a peste 1000 de pagini nu se putea face de pe azi pe mâine. (…) Dacă credeţi că se pot parcurge în mod serios (într-o săptămână – n.r.), sigur că se poate transforma Senatul şi într-un fel de staţie intermediară de trecere a documentelor, dar eu cred că este responsabilitatea Comisiei Juridice să analizeze şi, pe baza analizei, să întocmească un raport care serveşte poziţionării fiecărui parlamentar în această problemă. Nu cred că este normal să ne jucăm cu libertatea oamenilor”, a afirmat preşedintele Senatului.

CITEŞTE ŞI  Cazanciuc: Avizele pentru urmărirea penală a celor cinci miniştri au fost trimise procurorului general

Întrebat fiind când anume ar putea Senatul să ia o decizie cu privire la ridicarea imunităţii celor doi foşti miniştri, ţinând cont de faptul că parlamentarii au, în această perioadă, doar activităţi în circumscripţiile electorale, Tăriceanu s-a referit la prevederile legale care vizează imunitatea parlamentarilor, precizând că aceştia se bucură de imunitate doar pentru declaraţiile politice.

‘În Constituţie, parlamentarii nu beneficiază de imunitate decât pentru declaraţiile politice. Faţă de acest lucru este posibilă numai cu aprobarea Parlamentului, în cazul de faţă a Senatului, arestarea, reţinerea sau percheziţionarea. În rest, toate celelalte mecanisme funcţionează normal, ca în cazul oricărui cetăţean. Parlamentarii pot să fie anchetaţi, cercetaţi şi, inclusiv, deferiţi instanţelor de judecată. Pot să fie inclusiv condamnaţi şi să ajungă să îşi ducă pedeapsa la îndeplinire. Nu există niciun fel de restricţie decât cele precizate deja. Mai mult, în cazul în care se constată un flagrant, ei pot fi arestaţi sau reţinuţi, urmând ca Parlamentul, după aceea, să încuviinţeze prelungirea arestării parlamentarilor. Nu e vorba de niciun fel de imunitate suplimentară‘, a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a ţinut să precizeze că au existat cazuri de foşti miniştri sau de miniştri în funcţie împotriva cărora s-a început urmărirea penală şi ‘şi-au distrus cariera politică’, pentru ca, în cele din urmă, Procuratura să decidă neînceperea urmăririi penale.

‘Cred că procedurile prevăzute de Constituţie şi de lege sunt corecte şi ele trebuie respectate. Sunt numeroase cazuri de foşti miniştri sau de miniştri în funcţie împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au trebuit să demisioneze din funcţiile respective, şi-au distrus carierele politice, ca, în final, Procuratura să decidă neînceperea urmăririi penale. De ce s-a întâmplat acest lucru e bine ştiut pentru că, în România, lupta politică, aşa cum este dusă, depăşeşte limitele rezonabilului şi iată că prestigiul, imaginea, onorabilitatea unor oameni este distrusă din cauza acestui mod de a duce lupta politică. Eu cred că atunci când este vorba inclusiv de ei nu au drepturi suplimentare, dar nici mai puţine decât ceilalţi’, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Chestionat fiind dacă, în opinia sa, este posibil ca dosarul în care sunt anchetaţi foşti miniştri să meargă mai departe în instanţă fără ridicarea imunităţii, Tăriceanu a replicat: ‘De ce nu? Nu ar fi singurul caz’.

DNA solicită ridicarea imunităţii pentru începerea urmăririi penale pe numele a nouă foşti miniştri, în dosarul privind presupuse fapte de corupţie în cazul mai multor contracte referitoare la licenţe IT.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...