„Nu am impresia că Comisia de control este capabilă să facă exact treaba pe care societatea o așteaptă de la ea. Așa cred din ceea ce văd în spațiul public, dar sigur că ar fi (indicat — n.r.) mai ales în această situație, după audierile pe care le va face Comisia, care va fi răspunsul public. Nu au stabilit (audieri—n.r.), dar Comisia a fost sesizată și trebuie să înceapă să analizeze aceste lucruri. Cel mai simplu este să răspundem așa (că nu este adevărat — n.r.), dar ar însemna că lucrurile sunt tratate superficial (în Comisie — n-r.)”, a declarat Tăriceanu, miercuri, întrebat dacă SRI ‘controlează Comisia de control’.
Potrivit lui Tăriceanu, și asociațiile magistraților din România așteaptă din partea Parlamentului o poziție cu privire la posibila implicare a serviciilor secrete în activitatea autorităților judecătorești.
„Asociațiile așteaptă, în această privință, ca și Parlamentul să joace un rol fiindcă acesta are, prin prerogativele sale, exercitarea controlului civil asupra serviciilor prin Comisia de specialitate. Din păcate, nu întotdeauna acest control se face în mod eficient și probă este că asociațiile profesionale ridică această problemă din nou. Orice instituție care scapă controlului public riscă să aibă derapaje de putere, în sensul abuzului de putere. Acesta este sensul controlului și echilibrului reciproc al puterilor în stat”, a mai spus Tăriceanu.
El a subliniat faptul că legislația în vigoare prevede evitarea oricărei ingerințe în actul de justiție.
„Prin urmare, declarațiile aș spune surprinzătoare pe care le-a făcut un înalt funcționar al SRI ridică serioase semne de întrebare și îngrijorare în rândul magistraților. Ei consideră că aceste ingerințe nu sunt sub nicio formă acceptabile și au solicitat atât CSM-ului, și urmează și CSAT-ului, să discute aceste chestiuni, să le analizeze cu toată responsabilitatea”, a conchis Tăriceanu.