”Nu s-a discutat (n.r. — retragerea sprijinului pentru Daniel Constantin pentru funcția de vicepremier) acest lucru pentru că, împreună cu colegii mei, plecăm totuși de la premisa unei necesare colaborări în ALDE. Dacă astăzi cei care au plecat în mod demonstrativ din ședință doresc să purtăm o discuție și să revină la gânduri mai bune, să respecte democrația și performanța în partid, nu văd de ce am face un astfel de gest. (…) Eu nu pot să schimb caracterul oamenilor, nici comportamentul lor. Da, putem să instalăm reguli democratice mai clare și care să ducă până la urmă la decizii bazate pe votul majorității”, a declarat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.
Liderul ALDE a adăugat că sprijinul politic nu îl dă el, personal.
„Sprijinul politic nu-l dau eu, personal, îl dă până la urmă structura de conducere abilitată, conform statutului. O să vedem în perioada următoare. Eu cred că aceste puseuri de orgoliu nu sunt firești, dar fiecare până la urmă își modulează acțiunea cum crede de cuviință. (…) Sigur că trebuie să împărțim aceleași seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să și le definească în parte și, în funcție de dorința majorității, mergem într-o direcție sau alta. S-ar putea ca și eu să nu găsesc întotdeauna susținerea necesară pentru direcția în care vreau să meargă partidul. (…) Dacă ne lovim de capriciile unei persoane din conducere… Până la urmă partidul trebuie să meargă înainte și decizia îi aparține Delegației Permanente, care este singurul for statutar”, a arătat președintele Senatului.
El a subliniat că în cazul în care va exista o situație de blocaj în partid, determinată de unul din președinți, partidul nu poate să stea ”imobilizat”. „Și atunci este această instanță, care este mai înaltă și mai puternică decât votul unei persoane, fie el și copreședinte, care este Delegația Permanentă. Conform Statutului este abilitată să ia deciziile cele mai reprezentative. (…) Nici să stea un partid întreg la șantajul unei persoane, nu se poate”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă există riscul ruperii ALDE în acest moment, Tăriceanu a replicat: „Nu știu. (…) Nu există decât un singur partid, care este ALDE. Membrii care vor să continue și să respecte până la urmă regulile statutare și de democrație, merg înainte. Și, cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine”.