„Pentru mine este un moment, într-un fel, extrem de important, pentru că vine să confirme ceea ce de o bună bucată de vreme am avut curajul să spun și anume că drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, sunt abuzate, că există grave derapaje democratice. Astăzi nu vedem decât un singur lucru și anume că CCR pune lucrurile, cel puțin în această privință pentru că asta nu a rezolvat toată problema, pune lucrurile într-un făgaș corect și atrage atenția că serviciile de informație nu pot înlocui, nu se pot substitui organelor de cercetare penală”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.
El susține că „în perioada comunistă securitatea făcea și anchetă, nu avea numai specificul muncii de informație, făcea cam ce face SRI astăzi sau ce-a făcut”.
„Constat că, după căderea comunismului și o lungă perioadă, ne-am bucurat în mod real de o democrație care avea în centrul ei respectarea drepturilor și libertăților individului, ca încet-încet să glisăm către un regim autoritar, un regim de dictatură, un regim de abuz și lucrul acesta, așa cum vă spuneam, este practic confirmat prin decizia Curții, care nu mai dă voie SRI să-și extindă câmpul tactic în zona justiției, așa cum a făcut-o„, a adăugat Tăriceanu.
Curtea Constituțională a României susține că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.