„Din ce ştiam, domnia sa îşi asumase funcţia şi portofoliul de ministru de Externe pe o perioadă limitată şi cred că este un gest foarte onorabil, adică acela prin care a explicat că îşi depune demisia, asumându-şi responsabilitatea pentru disfuncţionalităţile care, totuşi, au persistat în turul II”, a spus acesta, marţi, la Senat.
Întrebat cine ar mai trebui să îşi asume responsabilitatea „disfuncţionalităţilor” din diaspora alături de Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu a replicat că doreşte să fie întrebat despre lucruri „ce ţin de Senat”.
El a adăugat că o prioritate legislativă va fi modificarea legii privind desfăşurarea alegerilor astfel încât românii din străinătate „să nu mai treacă prin aceste momente penibile pe care le-au trăit în cele două tururi de scrutin”.
„Cred că ceea ce trebuie făcut în acest moment este o modificare substanţială a legii privind desfăşurarea alegerilor. Este clar că actualul sistem a ajuns să fie depăşit din cauza modificărilor demografice importante care au avut loc, ţinând cont că peste trei milioane de români muncesc şi trăiesc în străinătate. S-a observat un aflux foarte mare de votanţi comparativ cu alegerile precedente. (…) Aceasta va fi una dintre priorităţile legislative în perioada imediat următoare”, a subliniat preşedintele Senatului.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de marţi, îşi va depune mandatul.
„Nu toţi cetăţenii români din străinătate şi-au putut exercita dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o ţară unde nimeni nu prea îşi asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţii de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi la şedinţa de Guvern mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a declarat Meleşcanu, într-o conferinţă de presă la MAE.