„Procuratura este un instrument politic de eliminare a persoanelor vizate, probabil unele incomode, şi că încercarea de care doamna procuror Moraru a vorbit aseară, fără să dea nume, şi nici nu-mi dau seama la cine se referea, blocarea unui ministru sau a unui candidat la funcţia de prim-ministru, care ar fi trebuit să numească pe cineva ministru al Justiţiei, în speţă preşedinta UNJR, este cea mai elocventă dovadă că statul paralel funcţionează şi că se încearcă deturnarea votului cetăţenilor şi a deciziilor democratice şi legitime prin decizii luate în alte sfere de putere, în care nu ştiu dacă doamna Kovesi făcea parte din sfera de putere şi decizie sau era numai un instrument. Este la fel de grav şi într-un caz, şi într-un altul”, a susţinut Tăriceanu la Parlament.
Şeful Senatului a amintit şi de episodul ‘sufrageria lui Oprea’.
„Nu ştiu dacă face parte din cercul de decizie sau nu am răspunsul. Sigur că anumite lucruri au ieşit la suprafaţă, episodul ‘sufrageria lui Oprea’ ne arată totuşi ceva, adică vedem care sunt persoanele din acest cerc de influenţă, începând cu Maior, cu Coldea, cu Kovesi, s-ar putea să mai fie şi alţii”, a declarat Tăriceanu.
El a adăugat că Parlamentul nu poate să rămână indiferent.
„Va trebui să discutăm. Eu cred că aici nu e o problemă de discuţie numai în Coaliţie, este o problemă de discuţie mult mai serioasă, în care şi partidele de Opoziţie au aceeaşi responsabilitate şi preocupare pe care o avem şi noi, cei de la majoritate. Mă aştept la o discuţie obiectivă, serioasă, în legătură cu aceste subiecte, fără să încercăm să le aruncăm în derizoriu, pentru că unii au un interes să fie protejaţi, pentru că au diverse procese pe rol şi aici fac referire directă la domnul Orban, care a devenit un fel de fată în casă a statului paralel, împreună cu partidul, executând toate ordinele murdare pe care aceştia le dau”, a mai afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a menţionat că se impune şi o discuţie cu ministrul Justiţiei, pentru că, potrivit Constituţiei, procurorii funcţionează sub autoritatea acestuia.
„Ceea ce vedem astăzi sunt nişte lucruri extrem de grave, care nu îşi au locul în nicio socitate democratică şi mai ales noi, care încercăm să dovedim că în România funcţionează statul de drept, acestea sunt cele mai evidente dovezi că nu avem stat de drept şi avem un simulacru de stat de drept şi, dacă nu vom lua măsuri, atunci e firesc să se întâmple un lucru foarte grav, să se zdruncine total încrederea cetăţenilor în Justiţie”, a conchis Tăriceanu.
Duminică seară, într-o emisiune la Antena 3, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga a susţinut că şefa DNA a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.
„Trebuia desemnat la un moment dat premierul României. Era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest fost ministru. Nu dau nume pentru că nu vreau să spună cineva că am stricat vreo anchetă. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu acel dosar. Explicaţia a fost de genul că, dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi”, a povestit Mihaiela Moraru Iorga.
Tot duminică, Antena 3 a prezentat mai multe înregistrări audio în care erau redate presupuse discuţii dintre procurorul şef al Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, Lucian Onea, cu fostul deputat Vlad Cosma, trimis în judecată într-un dosar de corupţie, referitoare la falsificarea unor probe din dosare.