Tăriceanu, despre modificare legilor securităţii: Legile sunt depăşite şi trebuie să le adaptăm la realităţile cu care ne confruntăm

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că legile securităţii naţionale trebuie modificate pentru că sunt "depăşite" şi trebuie adaptate la realităţile cu care ne confruntăm, "la pericolele hibride şi la problemele legate de atacurile cibernetice". El a susţinut că problema securităţii naţionale nu ţine doar de o instituţie, iar în acest sens trebuie ca instituţiile să colaboreze şi aminteşte de perioada în care Traian Băsescu era preşedinte, iar atunci, “prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om”.
Romania TV
18 apr. 2018, 10:15
Tăriceanu, despre modificare legilor securităţii: Legile sunt depăşite şi trebuie să le adaptăm la realităţile cu care ne confruntăm

„Până în momentul de faţă nu putem să discutăm despre un proiect legat de modificarea legilor securităţii pentru că ceea ce s-a hotărât în momentul de faţă este crearea comisiei comune de elaborare a modificărilor pe legile securităţii. Este evident că legile securităţii naţionale sunt depăşite, ele fiind elaborate la începutul anilor ’90. S-au produs o serie de modificări de securitate. Trebuie să adaptăm aceste legi la realităţile cu care ne confruntăm, la pericolele hibride, la problemele legate de atacurile cibernetice şi de aceea cred că era timpul să pornim să facem aceste modificări acum”, a afirmat preşedintele Senatului, citat de news.ro.

Acesta a spus că problema securităţii naţionale nu ţine doar de o instituţie, iar în acest sens trebuie ca instituţiile să colaboreze.

„Că aceste modificări vor afecta într-un fel rolul unora dintre instituţiile statului, vom vedea. Ceea ce este foarte important, sigur, problema legată de securitatea naţională nu este o problemă care să ţină de o singură instituţie, trebuie o colaborare între instituţii, trebuie să existe dacă vreţi în arhitectura instituţională şi constituţională respectul pentru ceea ce numim controlul şi echilibrul reciproc al puterilor, dar eu am pledat de foarte multă vreme pentru a considera organizarea şi arhitectura constituţională a României cât mai aproape de ceea ce definim ca republică parlamentară”, a mai explicat el.

Liderul ALDE a amintit de perioada în care Traian Băsescu era preşedinte şi spune că, atunci, „prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om”.

„În perioada preşedintelui Băsescu prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om şi am văzut care au fost derapajele şi excesele de putere grave care s-au produs în acea perioadă pentru care preşedintele poartă o responsabilitate imensă. Ceea ce vedem astăzi, protocoale între isntituţiiel statului, procuratură, servicii de informaţii care au funcţionat în anii trecuţi sunt consecinţa acestui mod de a vedea exerciţiul puterii”, a mai susţinut Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre modelele din alte ţări europene în care există un singur Executiv.

„Cred că, aşa cum toate celelalte ţări în Europa se bazează pe un model care este cel al republici parlamentare, în care există un singur Executiv, nu două centre de putere executivă, trebuie să ne gandim şi noi. Sigur că Constituţia noastră introduce o serie de elemente suplimentare care dau şi preşedintelui atribuţii largi, dar vreau ca prin ceea ce facem în continuare cotnonuare să ne gândim şi să învăţăm ceva din experienţa nefericită petrecută în cele două mandate ale preşedintelui Băsescu şi să găsim posibilităţile de echlibru întreb puterile statului”, a continuat el.

Întrebat dacă ar accepta să participe la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a găsi un numitor comun la modificările care vor urma asupra legilor securităţii naţionale, acesta a replicat: „Sunt un om întotdeauna deschis dialogului şi faptul de a-l fi invitat astăzi pe preşedinte la reuniunea la nivel înalt – dimensiunea parlamentară Bucureşti 9 – este o dovadă a disponibilităţii mele de dialog permanent cu instituţiile statului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete. În acest context, el a spus că există două scenarii – unul „prost”, în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, „să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Ipostază total neașteptată pentru Mihaela Geoană. Surprinsă în miezul zilei
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Limitele de viteză sunt reduse. Regulile pe care trebuie să le respecte toți șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Restricții de apă în șase orașe din România din cauza secetei
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!