El a afirmat, în context, că discuțiile despre introducerea unei moțiuni de cenzură ar putea fi reluate după alegerile locale.
„Ceea ce a făcut în momentul de față acest Guvern este, aș spune, inacceptabil. (…) Văd că actualul guvern, după ce a pregătit pe șest aceste modificări, nu are niciun fel de problemă și mai mult văd că există și susținători. Eu cred că într-o democrație, dacă aceste chestiuni care vizează lucruri fundamentale ale democrației în care dorim să trăim, și anume drepturile și libertățile individuale, sunt modificate pe șest printr-o OUG fără o dezbatere publică, este un derapaj foarte grav pe care eu nu sunt dispus să-l tolerez. (…) Părerea mea este că în această situație Parlamentul ar trebui să adopte o atitudine exemplară de sancționare a Executivului prin respingerea OUG fără niciun fel de dezbatere„, a declarat, duminică, Tăriceanu.
Potrivit liderului ALDE, calea corectă privind adoptarea modificărilor la codurile penale este dezbaterea acestora în Parlament.
El a subliniat că discuțiile privind introducerea unei eventuale moțiuni de cenzură ar putea fi reluate după alegerile locale.
„Au fost multe motive în ultima perioadă de sancționare a Guvernului de adoptare a unei moțiuni de cenzură. Stăm să ne gândim foarte serios. (…) S-ar putea să fie reluată și mai devreme (n.r. discuția), în luna iunie după încheierea campaniei„, a spus Tăriceanu.
El nu a dorit să comenteze afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu cu privire la OUG privind codurile penale.
„Nu am să intru în dialog cu fostul președinte. (…) OUG cuprinde nu mai puțin de 140 de modificări la Codul penal și Codul de procedură penală, cu mult mai multe decât cele care au fost declarate neconstituționale de CCR. Parlamentul a plecat pe drumul legal, Senatul a adoptat modificările care erau cerute de CCR. Anul trecut, în momentul în care ele au trebuit să fie votate în continuare de Camera Deputaților, un cor pe care îl vedem permanent, dar care acum este extrem de tăcut, a început să vocifereze și să acuze Parlamentul că prin modificările la cele două coduri va anihila cele mai importante pârghii ale luptei împotriva corupției. În fața acestei atitudini care a proliferat atunci într-o manieră incorectă, foarte mulți parlamentari au hotărât să nu mai voteze aceste modificări pentru ca să nu poată fi acuzați că ar submina eforturile de combatere a corupției„, a declarat Tăriceanu, după ce a participat la o acțiune electorală în Parcul Herăstrău.
Liderul Mișcării Populare, Traian Băsescu, nu crede că Guvernul a făcut un abuz prin Ordonanța de Urgență care aduce modificări importante Codului de Procedură Penală și Codului Penal, el adăugând că de fapt cei care au comis abuzul sunt parlamentarii, care nu au operat la timp modificările legislative respective și nu și-au îndeplinit astfel atribuțiile constituționale.
„Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență făcînd modificări importante în Codul de Procedură Penală și în Codul Penal. Imediat, Victor Viorel Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și alți parlamentari au sărit ca arși acuzând guvernul de abuz. Nu cred că este așa”, spune duminică Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, intitulată „Nesimțirea de a țipa degeaba”.