„Nu m-am bătut pe burtă cu şeful niciunui serviciu secret din România. Personajele care au fost în noaptea alegerilor din 2009 în casa lui Gabriel Oprea reprezintă o adunătură de tip mafiot”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Şeful Senatului a subliniat că acesta este modul de operare al celor care vor sa funcţioneze pe lângă lege. „Mafia nu are numai interese economice, ci are interese şi în sfera politică. O astfel de adunare de tip mafiot urmăreşte să obţină influenţă politică, favoruri politice, influenţarea deciziilor politice. Vor accesul la decizii importante politice, vor avantaje. Nu stăteau să sărbătorească ziua domnului Neculai Onţanu aşa cum zicea domnul Gabriel Oprea. Era o frăţie cu şefii instituţiilor de forţă. Aceste persoane voiau să facă jocuri politice, să îi slujească pe unii sau pe alţii. Lucrurile astea în democraţie nu sunt admisibile. Parlamentul ţine cont de principiul separaţiei puterilor în stat. Noi suntem preocupaţi de latura politică, nu penală. E un demers şmecheresc al Parchetului General. Au copiat din documentul nostru ca să ne oprească”, a punctat Tăriceanu.
Alegerile din 2009 au fost fraudate
Alegerile au fost fraudate spun eu. Ce s-a întâmplat la Paris? S-a votat o dată la 17 secunde. Votul nu îţi iese sub nicio formă. Ăsta e un exemplu de posibilă fraudare a votului. Am aflat că funcţionarii completau fişele pentru unii. Dacă voi fi chemat, voi merge şi eu la comisie. Kovesi stătea cu politicienii prin vie la Sebastian Ghiţă, cu lăutari, acasă la Gabriel Oprea. Parcă spunea că nu are nicio legătură cu politicienii cu dosare”, spune Tăriceanu.
Atac la SRI
„SRI e un serviciu care in baza unor protocoale si-a implantat oameni in diverse institutii. Ce facem cu ei? Noi avem 2 servicii, SRI si SIE. SRI nu e un serviciu de spionaj, ci de contraspionaj. SRI trebuie sa apere institutiile, cetatenii, statul in asa fel incat deciziile sa nu fie influentate. Nu e rolul lui sa participe la anchete penale, sa urmareasca cetateni certati cu legea, lucrand mana in mana cu procurorii. Nicaieri in nicio tara nu lucreaza mana in mana cu institutiile care trebuie sa infaptuiasca justitia. Lucrurile astea se intampla si acum, dar lucrurile se schimba. Comisia de supraveghere va prezenta un bilant si ne va informa care e starea actuala de lucru. Si astept asta cu mare interes. As vrea sa nu fim tara cu cel mai mare numar de microfoane pe cap de locuitor. Vreau sa fim o tara in care domneste legea. Procurorii au si ei treaba lor importanta, altii se achita bine, altii calca in strachini”, a subliniat Tariceanu la România TV.
Citeşte şi: Parchetul General deschide o anchetă cu privire la alegerile din 2009. Comisia parlamentară devine inutilă
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, luni, referitor la afirmaţiile lui Dan Andronic privind alegerile din 2009, că Ministerul Public a analizat cu atenţie discuţiile din spaţiul public şi luni va da un punct de vedere în cazul acestora. Potrivit România TV, parchetul de pe lângă ÎCCCJ a deschis un dosar cu privire la alegerile din 2009. „Se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”, se precizează în comunicatul Ministerului Public.
Jurnalistul Dan Andronic a revenit, miercuri, pe Facebook, cu detalii despre întâlnirea dintre Gabriel Oprea şi şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul adjunct SRI Florian Coldea, George Maior şi Vasile Dâncu, din decembrie 2009, înainte de alegerile prezidenţiale, susţinând ca aceasta a avut loc la casa fostului ministru Oprea.
„Laura Codruţa Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea de 6-7 Decembrie 2009. Însoţită de adjunctul ei de la PG. Dacă Gabi Oprea spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă. (…) În aceea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost şi alte persoane„, scrie Andronic.
El afirmă că unele dintre acele persoane prezente ar putea să „înceapă să vorbească”, întrebându-se, retoric, ce efecte ar putea avea dezvăluirile.
„Vă daţi seama ce ar însemna ca nişte oameni să se rupă de cele din trecut şi să înceapă să vorbească? Cred că de-abia acum aţi înţeles ce înseamnă presiunea celor din „Noi suntem Statul!” în condiţiile în care Oprea nu-i un fricos!„, mai spune jurnalistul.
Afirmaţiile făcute pe Facebook au venit ca reacţie la o nouă intervenţie a fostului ministru Gabriel Oprea, la Antena 3, unde a reiterat că cina din 2009 nu a avut un caracter politic.
”Nu i-am organizat ziua de sfânt a domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor. Normal i-am spus la mulţi ani şi domnului Onţanu. A fost o cină informală. (…) Nu a fost nimic politic, am servit masa şi ne-am uitat la televizor”, a spus Oprea.
El a precizat că „a fost o simplă cină şi nimic mai mult”, fără să comenteze dacă a participat şi Florian Coldea. Oprea a spus doar că l-a invitat pe Dan Andronic, pe Anghel Iordănescu şi pe Neculai Onţanu.