„Au circulat diverse zvonuri că Guvernul actual, Coaliţia, doreşte să renunţe la Pilonul II de pensii. Pot să vă asigur (…) că nu poate fi vorba de aşa ceva sub nicio formă. Dar măsurile pe care le-am luat au fost, am considerat noi necesare, pentru a spori garanţiile pentru cei care sunt, care fac parte din Pilonul II de pensii, pentru că există în momentul de faţă o disproporţie uriaşă între capitalul societăţilor care administrează fondurile de pensii şi numărul de contributori şi activele pe care le gestionează”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu după întrevederea cu reprezentanţii societăţilor care administrează Pilonul II de pensii.
El s-a referit şi la o „oarecare insatisfacţie” pe care o are faţă de faptul că fondurile de pensii „nu sunt suficient de implicate în economia reală”.
„Al doilea element pe care l-am prezentat a fost legat de o oarecare insatisfacţie pe care şi eu şi alţii o încercăm, văzând că fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală. Fondurile de pensii adoptă în general o politică mai prudentă şi preferă să investească în instrumente foarte sigure, însă am dat exemplu altor fonduri din alte ţări, fonduri care investesc şi în activităţi care ţin de zona servicii, industrială ş.a.m.d.”, a menţionat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a mai precizat că s-a convenit ca ambele părţi să vină cu noi propuneri care să ducă la un „compromis acceptabil”, subliniind că Guvernul îşi doreşte o implicare a fondurilor de pensii prin investiţii în parteneriate public-private, în proiecte mari de infrastructură.
„Reprezentanţii fondurilor de pensii şi-au prezentat punctul de vedere, au avut şi argumente în ceea ce au prezentat, am înţeles care sunt argumentele lor şi am convenit, având în vedere că aceasta a fost o primă discuţie, să venim noi cu o serie de propuneri, vor veni fondurile de pensii cu nişte propuneri care să ne ducă la un compromis acceptabil pentru ambele părţi din care ambele părţi să aibă de câştigat. Care este câştigul pe care vreau să-l aibă Guvernul şi România, o implicare a fondurilor de pensii în economie prin investiţii, despre care au spus că da, pot să le ia în considerare: în parteneriate public-private, în proiecte mari de infrastructură, lucruri care până în acest moment nu s-au întâmplat. Trebuie să existe şi oportunităţile, dar şi legislaţia să permită acest lucru, deci avem de lucrat împreună în acest domeniu şi sunt absolut convins că vom ajunge la o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi”, a subliniat Tăriceanu.