Tăriceanu nu exclude refacerea USL: Nu am de ce să refuz o discuţie pe lucruri serioase

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi, la lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, că în ceea ce priveşte refacerea USL nu are de ce să refuze o discuţie pe lucruri serioase, informează Agerpres.
Romania TV
12 iun. 2014, 15:22
Tăriceanu nu exclude refacerea USL: Nu am de ce să refuz o discuţie pe lucruri serioase

„Nu ştiu dacă se poate vorbi despre refacerea USL, dar în orice caz (…) mi se pare caraghioasă atitudinea unora din colegii mei din PNL cărora le repugnă PSD. PNL a guvernat bine doi ani de zile, a fost un guvern minoritar cu numai 20% susţinere în Parlament, dar am avut sprijinul parlamentar al PSD şi la vremea respectivă nimănui nu i-a mirosit, nu i-a căzut rangul, a fost foarte bine şi este adevărat am reuşit nişte lucruri importante pentru România. După aceea în 2011 s-a creat USL, în 2012 s-a acces la guvernare şi totul a fost perfect, nu aveau niciun fel de problemă de compatibilitate sau incompatibilitate cu PSD, brusc decizia fostului preşedinte a fost să schimbe puşca de pe un umăr pe altul şi să transforme PSD în cel mai mare adversar şi să înceapă să facă ochiade actualului preşedinte al ţării. Toate aceste schimbări de atitudine, schimbări de pe un picior pe altul, au fost sancţionate foarte grav”, a afirmat Tăriceanu întrebat dacă se poate vorbi despre refacerea USL.

El a susţinut că nu are de ce să refuze „orice discuţie politică pe lucruri serioase”.

„Am convingerea că noi cei care am fost aleşi pe listele USL avem un contract cu cetăţenii, ne-au dat un vot de încredere, aşteaptă de la noi imens, şi-au pus speranţe pe care PNL, prin deciziile pe care le-a luat, i-a dezamăgit şi sigur că o discuţie cu PSD pe tot ceea ce înseamnă programul de guvernare cu care s-au câştigat alegerile şi care a fost votat de Parlament nu poate să fie ceva care să fie de respins, aşadar că în ceea ce urmează nu am de ce să refuz orice discuţie politică pe lucruri serioase care sunt bazate pe votul şi încrederea pe care ne-au dat-o românii”, a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a lansat, joi, la un hotel din nordul Capitalei, Grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, o alternativă la PNL-PDL. Mai mulţi parlamentari liberali, dar şi foştii miniştri Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Radu Stroe şi Andrei Gerea i s-au alăturat lui Tăriceanu în acest demers. Totodată, la Grupul fondat de şeful Senatului vor adera şi europarlamentarii Renate Weber şi Norica Nicolai.

Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a deschis evenimentul găzduit în Sala „Blaga” a hotelului în care se lansează ONG-ul lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Suntem aici dintr-o dezamăgire. Putem fi încă liberali în PNL astăzi. Suntem aici dintr-un motiv de conştiinţă. Ceea ce s-a întâmplat în Partidul Naţional Liberal ne îngrijorează, ne-a tulburat. Această îngrijorare ne adună astăzi, avem colegi care au fost sau sunt primari, foşti miniştri, colegi care au fost mult timp în serviciul public. Suntem aici dintr-o necesitate, din necesitatea de a apăra convingerile şi valorile liberale. Ni se pare nouă că aceste valori sunt puse în pericol. Liberalismul să rămână viu în România”, a spus Barbu.

Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a lansat un apel la liberalii prezenţi să stopeze aderarea PNL la Partidul Popular European şi fuziunea cu PDL, fapt ce ar echivala cu renunţarea la 139 de ani de tradiţie liberală în România. „Dacă electoratul nostru vroia să dea votul nostru lui Traian Băsescu sau unui partid al dreptei populare avea de unde să aleagă (…) Acum se încearcă din noua distrugerea PNL, dar acestor oameni trebuie să le spunem că noi nu vom abandona liberalismul. Haideţi să ne reunim cu toţii în ceea ce ar însemna rezistenţa liberală”, a spus Tăriceanu.

Acesta a apreciat că aceste două decizii majore luate după alegerile europarlamentare au fost impuse de la vârf dând curs, în ultimă instanţă, dorinţelor lui Traian Băsescu din perioada 2005-2006. „Atunci am reuşit să împiedic acest plan diabolic şi să salvez PNL cu preţul unor pierderi importante. Astăzi se încearcă să se ia partidul cu tot cu istoria sa. Liberalismul ca ideologie politică a libertăţii nu poate fi de vânzare”, a spus fostul premier.

Lui Klaus Johannis i-a imputat că şi-a asumat punerea în aplicare a deciziilor luate de către Crin Antonescu după eşecul de la europarlamentare. „Preşedintele interimar al partidului, care ştie prea puţine despre istoria, tradiţia şi valorile PNL pare dispus să şteargă toate acestea cu buretele pentru a ajunge candidat la alegerile prezidenţiale”, susţine Tăriceanu. „Dacă vreţi să vă duceţi în braţele lui Traian Băsescu, ale PPE şi PDL, duceţi-vă, dar lăsaţi PNL celor care vor să slujească cauza liberalismului, ca şi înaintaşii noştri, a spus liberalul.

Tăriceanu a explicat celor prezenţi şi motivele pentru care PNL a ajuns în situaţia dificilă de astăzi, în care o mare parte a electoratului liberal s-a vădit a fi alcătuit din votanţi în vârstă, din mediul rural, cu un nivel al educaţiei mai redus. „PNL a intrat în competiţie pe acelaşi electorat ca al PSD. PNL nu a reuşit să aducă la vot cetăţenii educaţi, din profesii liberale, funcţionarii publici, cei din mediul privat. Pe scurt, clasa de mijloc pe care PNL a creat-o şi a recreat-o, a întors spatele partidului”, a constatat fostul premier.

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se deschide o fabrică unică în lume. UE a aprobat o investiție de circa 100 de milioane de euro
Capital.ro
Decizie pentru toți românii care au BULETIN. Au la dispoziție doar 15 zile
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
DATA LA CARE INTRĂ PENSIILE. S-a aflat acum!
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Codul Muncii. Drepturile salariaților care lucrează 12 ore pe zi
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Guvernul a dat termen pentru români. Aveți timp 5 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
România se pregătește de RĂZBOI? Mișcare strategică CIUDATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...