„Există, în orice stat, câteva funcţii importante unde oamenii au fost aleşi ca să reprezinte, într-un fel statul şi să se dedice, în principal problemelor societăţii comunităţii. Da? Asta ar trebui să fie preocuparea lor principală. Nu statul la coadă. Sigur că există şi posibilitate să stăm la coadă la permise, la cumpărat flori, la alte acţiuni. Din acest motiv, în toate ţările, cei care ocupă anumite poziţii înalte se găsesc, din punct de vedere legal anumite modalităţi, anumite pârghii prin care li se permite să-şi dedice majoritatea timpului în interesul ţării şi al societăţii şi nu să stai. Sigur, până la urmă nu e nimic înjositor. Dar e o problemă de gestiune a timpului”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit news.ro.
Explicaţiile pe care le-a dat Călin Popescu Tăriceanu vin pentru prima dată la cinci zile după ce News.ro l-a filmat când a fost să-şi reînnoiască permisul de conducere ocolind o coadă de aproximativ 1.000 de persoane prin spatele clădirii DRPCIV. La sediul serviciului de permise a fost aşteptat de reprezentanţi ai instituţiei care l-au condus în clădire şi i-au făcut procedurile pentru eliberarea documentului. În tot acest timp, în care Tăriceanu a completat documentele şi a făcut fotografia pentru noul permis, publicul nu a avut permisiunea să intre în clădire chiar dacă, oficial, era ora deschiderii.
„Am vorbit să merg înainte de începerea programului, sigur ca să nu fac un gest ostentativ de a trece prin faţă. Lucrurile astea, întotdeauna încerc să le gestionez cât mai discret posibil”, a mai zis preşedintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu face abuz de funcţia sa şi că, de când ocupă funcţii publice, nu îşi aminteşte să fi folosit antemergător deşi are dreptul legal. De asemenea, el a spus că îşi face cumpărăturile singur pentru gospodărie dar, când este vorba despre deplasări, se ocupă cabinetul său şi angajaţii SPP de rezervarea cazării a biletelor.
Mai multe anchete au fost declanşate după ce Călin Popescu Tăriceanu a beneficiat de tratament special pentru preschimbarea permisului de conducere.
„Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor s-a autosesizat în urma materialelor de presă apărute şi se efectuează verificări la nivelul direcţiei. La finalul acestor verificări vor fi anunţate rezultatele printr-un comunicat de presă. Sunt verificări interne”, a anunţat comisarul-şef Mihai Enache, purtătorul de cuvânt al DRPCIV.
Solicitat de News.ro să comenteze această situaţie, comisarul-şef Florin Rădulescu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCPCIV), a spus: „Nu discut cazul unor persoane fizice, nu pot să vă dau date cu caracter personal”.
Întrebat cum i s-a putut permite lui Călin Popescu Tăriceanu să aibă întreaga clădire la dispoziţie pentru reînnoirea permisului de conducere, Rădulescu a spus: „Habar nu am despre ce vorbiţi. Nu ştiu nici măcar cu cine vorbesc, m-aţi sunat pe numărul personal şi nu cred că v-am dat eu numărul. În clădire sunt mai multe instituţii, nici nu ştiu dacă a venit la noi sau în altă parte”.
Şi Instituţia Prefectului a anunţat că vor fi declanşate verificări
„După cum ştiţi, acolo sunt şi alte instituţii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul ministerului. Adică e şi Direcţia (DRPCIV – n.r.). Trebuie să văd exact care este poziţia direcţiei, DRPCIV-ului. Pentru că dânşii sunt administratorii clădirii. Dacă au declanşat dânşii o cercetare sau dacă o declanşăm noi. Dacă nu o vor face dânşii, o vom face noi. Dar nu vreau să ne suprapunem”, a declarat Paul Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei, pentru News.ro.
Nicolae Petrovan a explicat că, în cazul în care abaterile disciplinare au fost comise de ofiţeri sau subofiţeri, competenţa de cercetare este a DRPCIV, care se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, iar dacă abaterile au fost comise de personalul contractual, atunci competenţa va fi a Instituţiei Prefectului.
„Am solicitat la SRPCIV (serviciul Bucureşti) să ne facă o informare cu privire la cele rezultate din situaţia prezentată de dumneavoastră. În funcţie de ce mi se va comunica vom analiza natura faptelor. (…) Vom vedea exact ce s-a întâmplat, ce explicaţii vor da oamenii de acolo şi, în funcţie de analiză, vom dispune măsurile legale care se impun”, a mai adăugat Nicolae Petrovan.
Denunţ penal împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu
Avocatul Elenina Nicuţ a trimis, vineri seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pentru infracţiunea de folosirea influenţei din funcţia de preşedinte de partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite după ce, joi, a beneficiat de un tratament preferenţial când a fost primit prin curtea interioară a DRPCIV ca să îşi preschimbe permisul de conducere, timp în care publicul nu a mai avut acces în clădire.
„Orice altă persoană străină de instituţie, care nu se bucură de influenţa şi autoritatea numitului Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, nu ar fi putut pătrunde cu autoturismul în curtea interioară a instituţiei, nu ar fi fost întâmpinat de un reprezentant al instituţiei, după cum nu ar fi putut intra în clădirea instituţiei pe o altă uşă de acces decât cea destinată publicului şi în afara programului de lucru cu publicul”, se arată în denunţul formulat de avocatul Elenina Nicuţ din Baroul Bucureşti.
Denunţul preia o parte din materialul publicat de News.ro în cursul zilei de joi. Documentul a fost trimis vineri seră prin e-mail la Direcţia Naţională Anticorupţie. Elenina Nicuţ este membru PMP şi apare în presă în fotografii la aceeaşi masă cu Traian Băsescu.