„Mai important decât decretul este să înţelegem momentul în care se află România astăzi, pentru că revocarea şefei DNA vine după mai bine de zece ani de când fostul preşedinte Traian Băsescu a instituit un sistem ilegal, anticonstituţional, al cărui scop a fost acapararea puterii în România, folosind metode antidemocratice – de la fabricarea de dosare liderilor politici incomozi, la abuzuri împotriva unor oameni care nu erau implicaţi politic, dar care au avut ghinionul să devină adversarii unor personaje cheie ale sistemului, cum a fost cazul Marianei Rarinca”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
El mai afirmă că Parlamentul are responsabilitatea de a genera un cadru legislativ care să susţină drepturile şi libertăţile cetăţenilor, astfel încât „abuzurile legate de ascultarea telefoanelor românilor să nu mai aibă loc”.
Tăriceanu se referă şi la rolul „important” al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acela „de a repune în echilibru balanţa din justiţie”.
„CSM este instituţia chemată să se asigure că mentalitatea care a încurajat abuzurile, care a fost instaurată la nivelul DNA, nu va fi perpetuată sub noua conducere. CSM este chemat să vegheze ca protocoalele dintre servicii şi instituţiile din justiţie nu vor mai funcţiona”, susţine Tăriceanu.
„Ne aflăm astăzi la finalul unui asediu nereuşit al instituţiilor nedemocratice asupra instituţiilor rezultate din votul românilor, care a generat însă costuri masive: mii de destine frânte în urma abuzurilor, o mare neîncredere în societatea românească în legătură cu actul de justiţie şi o divizare a societăţii. Deciziile şi acţiunile din următoarele săptămâni vor arăta dacă vom merge spre normalitate şi pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lăsând în urmă anii de abuzuri, conflicte şi divizare”, conchide preşedintele Senatului.