„Am constatat o solidaritate fără fisură, toţi cei din BPN au susţinut că cele două membre ale Guvernului nu au motive să-şi dea demisia, nu au încălcat nicio prevedere legală, transferul unei proprietăţi nu e niciun fel de infracţiune”, a spus Tărceanu.
Liderul ALDE a subliniat că transferul unei proprietăţi către autoritatea locală nu constituie o ilegalitate, iar acţiunea procurorilor anticorupţie este una „politică”.
„E ceea ce am spus mai demult, o acţiune clară, politică. Din păcate, asistăm de o bună bucată de vreme la aceste acţiuni de factură politică din partea unora din cei care lucrează în DNA şi obligaţia noastră ne obligă să ne vedem de programul la care ne-am angajat, aşteptările oamenilor sunt mari. Dele două colege lucrează pe două domenii sensibile, unde misiunea guvernului este esenţială pentru a ne duce la bun sfârşit angajamentele luate”, a ţinut să sublinieze preşedintele Senatului.
„Dacă ar fi fost o problemă de corupţie, atitudinea celor din PSD şi a mea ar fi fost diferită, dar în condiţiile în care aceste decizii sunt fundamentate legal nu poate fi anchetată oportunitatea lor de procuratură”, a completat Tăriceanu.
Întrebat dacă se analizează posibilitatea sesizării CCR pe motiv de conflict de interese, Tăriceanu a precizat că va analiza împreună cu specialiştii.
„Sigur că da…există temei, dar mă simt mai confortabil după o discuţie cu specialiştii. Aici nu e numai rolul meu, aici e o problemă pe care o are Guvernul”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă se impune demsia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, Tăriceanu a răspuns că „ministrul Justiţiei nu e cel care face justiţia, procurorii sunt independenţi. Noi suntem în faza în care există o suspiciune, acordaţi şi prezumţia de nevinovăţie celor două doamne din Guvern înainte de a cere reacţii, atitudini şi decizii”.
DNA a anunţat, în data de 22 septembrie 2017, că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilorpentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.
Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.
DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze „aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.