„Preşedintele ALDE a rămas în mod evident foarte afectat de aceste lucruri. Aceste protocoale au adăugat la lege s-au suprapus au scurtcircuitat Parlamentul. (…) Hans van Baalen m-a întrebat: Cu Timmermans (n.r.: prim-vicepreşedintele Comisiei Europene) ai vorbit? I-am spus da, dar cum să explice că 10 ani au avut MCV şi în acest timp s-a dezvoltat o cangrenă uriaşă? Ei sunt pe picior greşit. Au două variante, ambele proaste: ori să recunoască faptul că nu şi-au făcut treaba sau să spună cu nu au văzut şi atunci înseamană că au închis ochii. Van Baalen a spus: Ce se întâmplă aici? Aţi pierdut busola?”,a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.
Şeful Senatului a vorbit şi despre arhiva SIPA şi implicaţiile acesteia.
„Am discutat subiectul referendumului pe baza semnăturilor coaliţiei pentru familie, având în vedere că noi susţinem fără echivoc drepturile şi libertăţile individuale şi a fost un prilej bun de a le da informatii corecte si complete despre ce s-a întâmplat în România ultimilor ani despre derapaje, abuzuri şi excese care au dus la încălcarea drepturilor cetăţenilor. Am pus accent pe această modalitate ilegală de funcţionare a instituţiilor represive ale statului, ale serviciilor secrete- procuratură, protocoale ieşite la suprafaţă, la prevederile protocoalor şi faptul că cel mai probabil datele extrase din Arhiva SIPA şi legătura cu magistraţii să fi fost folosite ca instrumente de şantaj şi control, de cuminţire asupra unora dintre cei care lucrează în magistratură.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele ALDE Europa, Hans van Baalen, a declarat vineri, în urma întâlnirilor oficiale pe care le-a avut în timpul vizitei în Bucureşti, că este preocupat de protocoalele secrete între SRI şi instituţiile din domeniul justiţiei, ele reprezentând un aspect negativ.
„Am spus că sunt preocupat de protocoalele secrete şi să aruncăm o privire şi asupra observaţiilor domnului Timmermans şi ale Consiliului Europei asupra acestor protocoale, pentru că este un lucru rău şi sper că va fi schimbat. Celelalte aspecte legate de consolidarea statutului judecătorilor şi magistraţilor sunt, de asemenea, importante”, a declarat Hans van Baalen, potrivit unui comunicat de presă.
Liderul ALDE Europa a precizat că în cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte precum statul de drept, reforma din domeniul justiţiei, aranjamentele secrete dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie. Hans van Baalen a precizat că „aranjamentele secrete dintre serviciile secrete, DNA şi alte servicii [instituţii] nu există în ţara mea. Eu sunt din Olanda şi în ţara mea avem o lege, dar nu avem protocoale secrete. Aşa că am discutat acest aspect, am discutat despre subiecte precum referendumul referitor la căsătorie în constituţie, toate acele subiecte pe care trebuie să le dezbatem în UE”.
Preşedintele ALDE Europa le-a sugerat partidelor aflate la putere, dar şi celor din opoziţie să găsească un consens politic pentru a putea avea o viziune mai amplă asupra subiectelor de interes naţional.
O delegaţie de europarlamentari ai ALDE Europa s-a aflat, în perioada 17 – 18 mai, într-o vizită în România. Delegaţia a fost condusă de preşedintele ALDE Europa Hans van Baalen iar din componenţa acesteia au făcut parte europarlamentarii ALDE Europa Ilhan Kyuchyuk, vicepreşedinte al ALDE Europa şi Fredrick Federley. Scopul vizitei la Bucureşti al europarlamentarilor ALDE a fost acela de a discuta cu partidele de guvernământ, cu partide de opoziţie, ONG-uri, mass-media, pentru a evalua situaţia din România.
Delegaţia a avut vineri o întrevedere şi cu preşedintele Klaus Iohannis.