„În noul context de securitate euro-atlantic, având prezente şi fiind conştienţi de diversele ameninţări hibride precum şi de existenţa şi dezvoltarea conflictelor asimetrice, precum şi constantele pericole teroriste, este de datoria oricărei ţări să îşi dezvolte capacitatea de reacţie prin înzestrarea la cele mai înalte standarde de eficienţă”, a susţinut Tăriceanu la conferinţa internaţională „Romanian Save and Rescue Forum”, organizată la Parlament.
Acesta a precizat că iniţiativa este cu atât mai importantă, cu cât România şi-a asumat alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.
„La rândul nostru, la nivel parlamentar, înţelegând pericolele potenţiale cu care ţara şi regiunea noastră se confruntă, am iniţiat împreună cu mareşalul Senatului Republicii Polone, pilonul parlamentar al Formatului Bucureşti 9, B9, platformă de dezbatere şi cooperare regională a problematicii de Apărare şi securitate specifice flancului estic al NATO. Alături de România şi Polonia, acest format (…) cuprinde şi celelalte ţări membre NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, adică Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria. Toate aceste ţări au înţeles necesitatea realizării convergenţei de vederi şi acţiuni unitare pentru contracararea ameninţărilor existente sau potenţiale. Primul summit parlamentar al Formatului B9 urmează să se concretizezela Bucureşti, în perioada 17-19 aprilie”, a adăugat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a spus că această iniţiativă se înscrie în rândurile eforturilor comune ale clasei politice şi ale comunităţii de business care activează în domeniul înzestrării, Securităţii şi Apărării de a asigura cele mai bune mijloace şi opţiuni necesare îndeplinirii de către instituţiile şi organismele abilitate a misiunilor încredinţate.