Tăriceanu: Eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi va duce la depolitizarea sistemului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, joi, că formaţiunea pe care o conduce va susţine o dezbatere „constructivă” în Parlament, care este for suprem al democraţiei, în legătură cu modificarea legilor din Justiţie. El a ţinut să precizeze că prin eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT va avea loc o depolitizare a sistemului, în condiţiile în care numirile vor fi făcute de CSM, care nu este un factor politic. Tăriceanu dezaprobă reacţiile „politicianiste” şi „manipulative”, spunând că se încearcă scoaterea oamenilor în stradă.
Filip Stan
24 aug. 2017, 11:31
Tăriceanu: Eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi va duce la depolitizarea sistemului

„Propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004, prezentate de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, sunt făcute pe baza autorităţii academice şi profesionale, date de titlul de profesor universitar şi experienţa de 10 ani de zile la Curtea Constituţională, includ rezultatele unui dialog amplu cu CSM şi reprezintă un demers necesar pentru a rezolva problemele din sistemul de justiţie. În al doilea rând, aceste modificări derivă din importanţa apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem care a comis multe abuzuri, abuzuri care reies şi din faptul că România este pe primele locuri în „clasamentul ruşinii”, al proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a afirmat liderul ALDE, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu a susţinut că „modificările la legile justiţiei fac parte dintr-o viziune care se bazează pe principii constituţionale şi urmăresc o consolidare reală a statului de drept şi separaţia şi controlul reciproc al puterilor în stat”.

„De aceea, pasul următor este dezbaterea acestor propuneri în Parlament, unde este nevoie de o dezbatere cu argumente solide, de natură juridică. O discuţie legată de persoane şi funcţii, va altera orice dezbatere serioasă. Parlamentul, ca for suprem al democraţiei, unde toţi românii sunt reprezentaţi, va asigura un astfel de cadru de dezbatere constructiv, unde opiniile pro şi contra vor fi exprimate şi de unde va rezulta cea mai bună formă a acestor legi. În acelaşi timp, susţin continuarea dialogului cu oficialii europeni şi vreau să punctez faptul că, în redactarea acestor modificări, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut consultări cu aceştia”, a subliniat preşedintele Senatului.

Referitor la fondul propunerilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, liderul ALDE a afirmat că „este important de subliniat amploarea reformelor propuse”.

„Au fost enunţate soluţii la numeroase probleme care au afectat bunul mers al justiţiei în ultimii ani. În primul rând, soluţii pentru o amplă reformă de carieră în rândul judecătorilor şi procurorilor, care să cuprindă etape de formare şi accedere în poziţii la vârful sistemului, doar cu o suficientă experienţă profesională şi de viaţă. În al doilea rând, o clarificare a raporturilor dintre procurori şi judecători, fără de care nu poate exista stat de drept. Nu vor mai fi posibile transferurile masive din zona procurorilor direct în poziţiile din vârful ierarhiei judecătorilor. Sunt create condiţiile pentru o aşezare a sistemului şi o închidere definitivă a câmpului tactic, care risca să aducă România la realităţile opresive specifice anilor ’50. În al treilea rând, clarificarea chestiunii răspunderii magistraţilor, ceea ce reprezintă o cerinţă a întregii societăţi româneşti, astfel încât nimeni să nu fie mai presus de lege”, a arătat preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte propunerea privind procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general, Tăriceanu susţine că „argumentul principal pentru o asemenea modificare este dat de nevoia unei depolitizări reale a numirilor, atât în privinţa şefilor ICCJ, cât şi a şefilor procurorilor”.

„Va avea loc o depolitizare pentru că cel care va face aceste numiri va fi CSM-ul, organismul reprezentativ al magistraţilor, nu un factor politic”, a completat el.

Liderul ALDE a dezaprobat reacţiile „politicianiste” şi „manipulative” pe care le-a văzut în spaţiul public, făcând astfel referire la preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunând că se încearcă scoaterea oamenilor în stradă.

„Dezaprob genul de reacţii politicianiste şi manipulative pe care le-am văzut în spaţiul public, cum a fost reacţia preşedintelui PNL. Ludovic Orban a catalogat această propunere ca fiind neconstituţională. Îi reamintesc că, în urmă cu câţiva ani, susţinea contrariul şi anume că preşedintele României nu trebuie să aibă un rol în procedura de numire a procurorului general şi şefilor DNA şi DIICOT, pentru că în acest fel „va exista o interferenţă în Justiţie şi întotdeauna o să existe tentative de comandă politică”. Ceea ce era dezirabil şi necesar acum câţiva ani pentru Ludovic Orban, a devenit „curat neconstituţional” acum. Este regretabil că se încearcă manipularea românilor şi scoaterea lor în stradă de către oameni care dovedesc un comportament duplicitar şi oportunist”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia lui, „preşedintele României Klaus Iohannis are dreptul şi legitimitatea de a participa la dezbaterea publică pe marginea acestor propuneri de reformă în Justiţie”.

„Dezbaterea cu privire la reforma în Justiţie nu trebuie să fie una privitoare la persoane care ocupă, vremelnic nişte funcţii, ci despre valori şi principii, printre care mai presus de toate se află apărarea drepturilor şi libertăţilor românilor”, a adăugat preşedintele ALDE.

Tăriceanu a susţinut că trecerea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei garantează o independenţă sporită a IJ.

„Un alt aspect care a generat discuţii şi o serie de tentative de manipulare în spaţiul public este cel referitor la trecerea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei. Această schimbare este una normală, care, aşa cum am văzut din poziţionarea publică a reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare, se încadrează în solicitările făcute de reprezentanţii instituţiei. În mod logic, nu poţi fi şi arbitru şi judecător în acelaşi timp. Nu e normal ca forul care îi verifică pe magistraţi şi procurori să fie tot în subordinea acestora. Aşadar, scoaterea din subordinea CSM garantează o independenţă sporită a Inspecţiei Judiciare. Îmi doresc ca dezbaterile cu privire la aceste acte normative să fie constructive şi să permită o adoptare a lor cât mai rapidă, astfel încât să aibă loc o reformă reală şi necesară a justiţiei”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol