„Colegii şi eu am analizat cu atenţie şi avantajele, şi dezavantajele de ordin politic mai larg. Noi, ca partid, raţiunea noastră de a fi a fost aceea de a reprezenta valorile şi principiile liberale în România. Mersul pe o listă comună face ca acest aspect să se estompeze şi există o anumită diluare pe care nu ştiu dacă electoratul nostru o va accepta în totalitate”, a declarat președintele ALDE citat de Agerpres.
Tăriceanu a adăugat că la motivele doctrinare se adaugă și cele de ordin practic. „Există şi impedimente de ordin practic. Noi considerăm că avem posibilitatea să obţinem cinci mandate în PE, iar într-o negociere cu PSD, care va obţine acelaşi scor ca la alegerile trecute, ar însemna practic o treime din mandate să le luăm noi, ceea ce nu ar fi foarte simplu de negociat. În momentul de faţă, şi la ALDE şi la PSD, există o idee de a merge pe liste separate”, a explicat Tăriceanu. El a mai spus că „unu şi cu unu nu fac doi”, referindu-se la faptul că voturile separate ale partidelor nu se cumulează neapărat în cazul unei liste comune.
La această decizie pare să fi cântărit și presiunile puse de liberal-democrați care, majoritatrea nu au agreat lista comună cu PSD, dar și afirmațiile lui Liviu Dragnea la ultima reuniune a CexN. Președintele PSD ar fi afirmat, potrivit surselor, că nu este dispus „să-i pună partidul pe tavă lui Tăriceanu” la alegerile prezidențiale.
Potrivit primelor date, pe lista ALDE la europarlamentare vor fi pe primele locuri actualele eurodeputate Norica Nicolai și Renate Weber.